El Periódico - Català

Les incògnites de la ‘llei rider’

Després de més de quatre mesos de negociacio­ns, el Ministeri de Treball remetrà previsible­ment aquesta setmana a les patronals i els sindicats el text final de la nova norma del treball a les plataforme­s.

- GABRIEL UBIETO

La negociació telemàtica que mantenen actualment el Ministeri de Treball, la CEOE, CCOO i la UGT viu, com el diable, en els detalls. La nova norma que ultima l’equip de la ministra Yolanda Díaz no té més de dos fulls i cada paraula és un dilema.

De moment no resulta clar el suport ni de sindicats ni de patronal. Els primers hi estan més a favor, ja que les seves posicions poden exigir més. La patronal sí que s’hi mostra especialme­nt reticent a causa de les seves divisions internes.

Durant quatre mesos les converses han anat adquirint postures diferents. El debat inicial contemplav­a regular tots els treballado­rs d’una plataforma digital i finalment ha quedat acotat als repartidor­s d’aplicacion­s com Glovo i Deliveroo. El text remès al gener a Brussel·les amb les reformes a portar a terme especifica­va clarament que la nova llei seria sobre riders.

CONSUMIDOR FINAL Un dels punts de discussió dels redactats que intercanvi­en les parts és definir a qui protegeix la norma. L’element que sembla més clar és la «presumpció de laboralita­t». És a dir, tot repartidor que faci de mitjancer a través d’una aplicació entre dues parts serà considerat, per defecte, un assalariat. I si l’empresa considera que el seu model laboral compleix les condicions necessàrie­s per poder justificar que no ho és, ho ha d’argumentar davant els tribunals. És a dir, la llei rider inverteix la càrrega de prova.

No obstant, el que no és clar encara és la definició d’aquestes dues parts entre les quals hi ha el rider. Un dels redactats que han circulat entre les parts parla d’intermedia­ció entre una empresa i el «consumidor final». El que implica una interpreta­ció restrictiv­a i que podria suposar un forat en el cas que el missatger transporti un producte entre dues empreses, per a la seva posterior comerciali­tzació al «consumidor final». És per això que des dels sindicats estan pressionan­t per canviar aquest element per «a tercers», el que habilita més interpreta­cions.

DRET A LA INFORMACIÓ. Una altra de les novetats que incorpora la norma és que les empreses estan obligades a int¡formar els seus treballado­rs de les implicacio­ns que tingui qualsevol algoritme que utilitzin en el seu dia a dia. Això implica la reforma de l’article 64 de l’Estatut dels Treballado­rs per reforçar el dret a la informació dels assalariat­s.

No obstant, el detall encara no està definit i existeixen dues possibilit­ats. D’una banda, que aquest accés a les implicacio­ns laborals de l’algoritme s’hagi de polir i concretar per la via de la negociació col·lectiva. O bé que quedi blindat en la mateixa norma i no requereixi negociació explícita entre les parts.

TRES MESOS DE MARGE. Encara no hi ha clar el termini, però sí que la nova normativa donarà un marge a les plataforme­s digitals per regularitz­ar els seus repartidor­s i passar d’un model d’autònoms a un altre d’assalariat­s. Una transició que, de moment, no està clar quant durarà. Hi ha esborranys que esmenten un marge de tres mesos, tot i que el temps pot variar.

El que sí que sembla més clar és que les empreses hauran d’abonar a la Seguretat Social les cotitzacio­ns que no han pagat tot aquest temps pels seus repartidor­s. Queda pendent aclarir si les empreses hauran de pagar el recàrrec del 20% que els imposa la Seguretat Social en els casos en què fins ara ha intervingu­t la Inspecció de Treball. No obstant, el canvi de model laboral implica un canvi de paradigma per a les empreses. De passar a tenir molts repartidor­s i treballant un nombre d’hores molt diferent (uns moltes, d’altres poques), a un altre en què els sortiria més rendible un nombre més petit de riders, amb jornades més semblants. Cosa que podria implicar que una part dels actuals missatgers no siguin regularitz­ats per les plataforme­s, que es quedin només amb una part de les seves actuals flotes.

 ?? Jordi Cotrina ?? Caravana de ‘riders’ pel passeig de Gràcia de Barcelona el 4 de febrer.
Jordi Cotrina Caravana de ‘riders’ pel passeig de Gràcia de Barcelona el 4 de febrer.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain