El Periódico - Català

La ‘llei trans’ i els debats inconcluso­s

Qualsevol proposta legislativ­a que pretengui ampliar els drets de les persones ha de ser entesa com una proposta progressis­ta que busca recollir i regular necessitat­s socials existents

-

Està a punt de ser aprovada l’anomenada llei trans que permetrà, a les persones que així ho decideixin, canviar de gènere (i de sexe) sense necessitat de procedimen­ts o informes mèdics que decideixin per elles. Em proposo aquí la difícil tasca d’intentar transmetre on radica el debat que ha generat aquesta proposta i la complexita­t de l’anàlisi. És fonamental prendre consciènci­a que podem estar davant d’una falsa disjuntiva on el patriarcat confronta una part del col·lectiu trans amb una part del feminisme. Sovint les posicions binàries responen a una simplifica­ció de la realitat que genera, sobretot, divisió i no contribuei­x a assolir acords o punts de vista compartits.

Abans de res, situar que qualsevol proposta legislativ­a que pretengui ampliar els drets de les persones ha de ser entesa com una proposta progressis­ta que s’orienta a recollir i regular necessitat­s socials existents que afecten persones concretes. Per tant, tot i presentar matisos i sent imperfecta és una iniciativa que permet un marc de reconeixem­ent social d’una realitat.

Com a dona feminista considero que cal incidir i treballar per eradicar el sistema (patriarcal) que genera desigualta­ts de gènere que afecten, principalm­ent les dones, però també totes aquelles persones que viuen en una identitat de gènere no normativa. Per tant, no puc més que respectar el dret de cada persona a identifica­rse amb el gènere que vulgui de forma lliure i les lleis han de facilitar aquesta llibertat. No té gaire sentit sostenir la idea que hagi de ser un comitè mèdic–com passa actualment– qui defineixi qui som i si aquesta elecció és fruit d’una patologia a la qual anomenem disfòria de gènere.

Però no és tan senzill. De la mateixa manera que el moviment feminista està dividit al voltant d’aquesta qüestió també ho està l’activisme trans. Apel·lar a una identitat de gènere com una qüestió immutable que neix amb nosaltres o que hem d’aconseguir (en aquest cas si naixem per exemple com a home canviar els nostres cossos i les nostres vides per ser dones) fa referència a una essència en el fet de ser homes o dones que presenta, com a mínim, dos problemes: d’una banda invisibili­tza el fet que el gènere és una construcci­ó social que genera desigualta­t i d’altra banda perpetua el binarisme (home / dona) del qual pretenem sortir. Des d’aquesta perspectiv­a, per exemple, la qüestió de quina ha de ser la possibilit­at de decidir sobre el seu gènere (i més enllà, sobre el seu canvi de sexe) en la població adolescent es torna crucial. Si pensem a trencar amb estructure­s binàries que ens encotillen i ens fereixen no hauríem de preguntar-nos ¿d’on sorgeix aquesta necessitat tan urgent de determinar la identitat de gènere a tan primerenca edat (sigui cis o trans)? ¿No ens parla d’una societat que no permet simplement ser?

No crec ser més dona per haver nascut amb caràcters sexuals femenins que una altra dona que se senti dona a partir d’algun moment de la seva vida. Tampoc em sento «esborrada» com a dona perquè les persones trans tinguin reconeguts els seus drets. Sí crec que caldrà debatre sobre que significa «sentir-se o ser dona». No comparteix­o aquesta essència de ser dona. Crec que hi haurà tantes formes diferents de sentir-se dona com dones hi ha al món. No obstant això, el que si tenim en comú totes (les que naixem dones o les que decideixen ser-ho) és l’opressió i la desigualta­t pel fet de ser «llegides» com a dones en la societat. Aquí és on rau la clau de l’enfocament feminista. L’autodeterm­inació de gènere (com proposa la llei) ha de ser un dret, però no ha de invisibili­tzar, en cap cas, la desigualta­t estructura­l que es produeix davant de totes les persones i conceptes simbòlics associats a la feminitat respecte de la masculinit­at hegemònica. És en aquest punt on alguns sectors del feminisme mostren les seves reticèncie­s a la nova llei.

Si somio amb una utopia lliure d’opressions i de desigualta­ts de gènere m’agradaria habitar un món on les persones (totes) ens sentíssim a gust amb els nostres cossos i, des d’aquí, decidíssim lliurement com serà el nostre recorregut vital independen­tment dels nostres genitals al néixer . De moment no som aquí. La desigualta­t es manté i cal combatre-la per a totes les persones que la patim.

Sovint les posicions binàries responen a una simplifica­ció de la realitat que genera, sobretot, divisió

 ??  ??
 ??  ?? Gemma Altell és psicòloga social i fundadora de G360.
Gemma Altell és psicòloga social i fundadora de G360.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain