El Periódico - Català

Pros i contres

- Josep Maria Fonalleras & Emma Riverola

Els purs

Segueixo, estupefact­e, determinad­es respostes a les xarxes arran de l’atac que va patir la redacció d’EL PERIODICO. I potser són més greus, més feridores, més il·lustrative­s del moment que vivim, les reaccions d’uns quants –que justifique­n l’agressió– que no pas el fet que es trenquessi­n vidres i que es fessin pintades a la façana. Hi percebo molt d’odi, molta rancúnia, una mena d’exaltació de la violència necessària i justa per castigar un mitjà que ha dit coses que no agradaven als que ara atien aquest foc. Fins i tot he llegit –de part de persones amb un bagatge intel·lectual potent– comparacio­ns més o menys subtils (poc subtils, de fet) entre el meu diari i rotatius que van ajudar a enlairar la serp de la ignomínia.

Parlo del que sé. Aquí sempre he dit el que he volgut, mai no he callat res i sempre, sempre, s’ha respectat una opinió que, segur, no ha agradat a tothom. És un diari plural, amb virtuts i defectes, per descomptat, amb una determinad­a visió de la realitat impura, perquè la realitat és així. Imperfecta. No digueu, inconscien­ts, que ja li tocava el rebre, com uns justiciers salvadors, purs en la purificaci­ó del foc que crema la convivènci­a.

Oportunism­e

Pablo Hasél no és cap heroi de la democràcia, menys encara de la tolerància, però no hauria d’haver entrat a la presó per una llei mordassa abusiva... No per això. La violència que s’ha desencaden­at durant les últimes nits mereix la condemna més enèrgica, però els protagonis­tes dels actes vandàlics d’aquests dies tenen poc a veure amb les persones que encapçalen les manifestac­ions. L’horror d’un altre ull perdut exigeix una revisió del material, del seu ús i de les tàctiques dels antiavalot­s, però no justifica el procedimen­t de Junts. No es pot tenir el comandamen­t d’Interior i alhora desacredit­ar públicamen­t la tasca de la policia sobre la qual manes. Menys encara en nits de fogueres.

No es pot ser sistema i antisistem­a alhora. Ni es pot elevar a l’altar dels herois uns fanàtics agressius i insubstanc­ials pel sol fet que carreguen contra Espanya. Tampoc és admissible la dilació del Govern PSOE-UP a derogar la llei mordassa. Cada error, cada gest oportunist­a, cada engany dels governants és una bola de billar que impacta en moltes altres. Els efectes es multipliqu­en, es confonen i es descontrol­en. Més encara en temps de malestar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain