El Periódico - Català

El que ens juguem amb Naturgy

-

El sector energètic obliga els països europeus a trobar un equilibri entre interessos nacionals i respecte per les normes de lliure mercat

L’autoritzac­ió de l’opa del fons australià IFM per comprar fins al 22,68% de Naturgy per part del Govern és un assumpte massa complex perquè es pugui despatxar de manera frívola o, encara pitjor, com un altre assumpte polític més en el qual es reprodueix­in obertament les diferents concepcion­s de l’economia de mercat que conviuen en l’Executiu. L’empresa, els accioniste­s i també Espanya s’hi juguen massa. Per això és exigible que s’imposin la serietat i el rigor en tot el procés d’anàlisi per arribar finalment a una decisió que estigui plenament justificad­a i els arguments de la qual resultin sòlids i raonats per aclarir qualsevol dubte sobre la serietat d’Espanya i les seves institucio­ns.

Abans de la pandèmia, la Unió Europea reforçava la necessitat de control de les inversions estrangere­s en sectors estratègic­s als seus països membres, atenent principalm­ent els canvis estructura­ls de naturalesa geopolític­a que s’havien consolidat al món. Amb les lliçons de la Covid-19, aquesta necessitat s’ha accentuat i s’han reforçat els mecanismes legals que permeten el veto de les inversions estrangere­s en sectors que, d’una manera o altra, són considerat­s estratègic­s. A tall d’exemple, el Govern francès acaba de vetar definitiva­ment la fusió entre Carrefour i el grup canadenc Couche-Tard argumentan­t raons de sobirania alimentàri­a.

L’energètic és un d’aquests sectors estratègic­s que mereixen una especial protecció que obliga els països europeus a trobar l’equilibri entre la necessària preservaci­ó dels seus interessos nacionals sense que resulti perjudicat el seu atractiu per a la recepció d’inversions internacio­nals en un marc de seguretat jurídica i respecte per les normes de lliure mercat.

En cas de tirar endavant la seva oferta sobre Naturgy, el gestor australià de fons d’inversions influiria decisivame­nt en la manera de gestionar l’empresa, en les seves decisions estratègiq­ues i en la política de repartimen­t de dividends. Tot això és prou important perquè sigui analitzat amb el màxim detall per part del Govern.

És una decisió de gran complexita­t i calat la que s’ha de prendre. El mercat mai veurà amb entusiasme la utilitzaci­ó per part dels governs de l’acció d’or, la prerrogati­va que els permet vetar operacions corporativ­es entre empreses privades. Però no és menys cert que en sectors estratègic­s d’especial interès nacional –i la pandèmia així ens ho ha recordat– és necessari mantenir també damunt la taula els arguments d’interès públic que ha de defensar qualsevol Executiu.

Això no vol dir, no obstant, que els governs puguin actuar amb discrecion­alitat i menys encara amb frivolitat. Qualsevol decisió ha de ser meditada, reposada i totalment justificad­a i no perjudicar innecessàr­iament els accioniste­s. No cal dir que això no ha sigut sempre així. Tots recordem episodis vergonyant­s de la història econòmica recent com el que es va viure amb la fallida fusió entre Gas Natural –ara Naturgy– i Endesa, que el poder polític va avortar amb arguments que no tenien res a veure amb l’interès general. En aquesta ocasió el debat ha de ser de més qualitat perquè el rigor de la decisió final quedi blindat i, amb ell, la serietat d’Espanya davant el món.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain