El Periódico - Català

Myanmar: el cop anunciat

Tot estava planejat des de l’aclaparado­r triomf de la Lliga Nacional per la Democràcia (LND) a les eleccions

- Georgina Higueras

Les transicion­s del poder militar al civil són sempre difícils i requereixe­n un exquisit tacte dels actors tant interns com externs. A l’antiga Birmània, rebatejada com a Myanmar el 1989, el motí se sentia des de feia més d’un any, però ningú en va voler fer cas. Aung San Suu Kyi, enaltida per Occident fins a donar-li el Nobel de la pau el 1991 per vilipendia­r-la després per la seva defensa de la neteja ètnica de la minoria rohingya, va emprendre un cos a cos suïcida amb el cap de les Forces Armades, Min Aung Hlaing, que ha acabat amb el general traientli la cadira i ella arrestada, mentre els EUA i la Xina es pregunten com ho han pogut fer tan malament.

Des de la seva independèn­cia del Regne Unit el 1948, el país ha sigut governat principalm­ent per l’Exèrcit, que el 2011 va obrir una porta al poder civil sense deixar anar les regnes del Govern. Una de les raons d’aquesta obertura va ser que les dures sancions imposades per Occident, i en especial pels EUA, que exigien la democratit­zació de Birmània, havien forçat una excessiva dependènci­a de la Xina. Els militars considerav­en el gran veí del nord la mà negra que finançava la guerrilla comunista contra la qual no han deixat de lluitar i van confiar que el prestigi internacio­nal de Suu

Kyi facilitari­a equilibrar les relacions exteriors del país, a més d’aconseguir una ajuda massiva d’Occident. No s’ha complert res.

La Constituci­ó, redactada per les Forces Armades el 2008, era un vestit a mida que els autoassign­ava una de les dues vicepresid­ències, el control directe dels ministeris de Defensa, Interior i Exteriors, el 25% dels escons de les dues cambres i una clàusula que impedia a Suu Kyi accedir a la direcció de l’Estat. A més, una disposició els permetia coordinar-se amb el Consell Nacional de Seguretat i Defensa per declarar l’estat d’emergència durant un any. L’1 de febrer el van convocar, amb l’assistènci­a del president Win Myint, que va ser detingut després de rebre les explicacio­ns de per què es proclamava.

Tot estava planejat des del triomf aclaparado­r a les eleccions del novembre passat de la Lliga Nacional per la Democràcia (LND), que va fundar i lidera Aung San Suu Kyi. Va aconseguir el 82% dels vots, però just abans que ocupés els seus escons es va produir el cop. Suu Kyi va ser posada sota arrest domiciliar­i i, com en els anys de la dictadura, es va recórrer a una acusació absurda –la importació il·legal de 10 walkietalk­ies– per demanar el seu ingrés a la presó. Molts altres dirigents de l’LND estan desaparegu­ts.

El malestar de l’Exèrcit va començar a forjar-se després de les eleccions del 2015, que van evidenciar la seva impopulari­tat. L’LND va formar govern i, per obviar la prohibició que el seu líder accedís a la presidènci­a, es va crear el lloc de conseller d’Estat, des del qual Suu Kyi va actuar com a cap d’Estat de facto. L’avís va arribar quan Ko Ni conjuminav­a el 2017 un nou text constituci­onal que privaria els militars dels seus poders extraordin­aris, l’advocat va ser assassinat a trets i la causa arxivada.

Per a Pequín, Birmània és una peça fonamental en la seva estratègia de la nova ruta de la seda. No està clar quina relació buscaran els militars, però si els EUA imposen noves sancions, el guanyador serà la Xina. El Japó, que té grans interessos en el país, ha donat a entendre que no acompanyar­ia les decisions de Washington. Biden tindrà difícil complir el seu compromís de «restaurar la democràcia i l’estat de dret» a Birmània. Àsia li clava el primer revés.

nEl malestar de l’Exèrcit es va començar a forjar després de les eleccions del 2015, en què es va evidenciar la seva impopulari­tat entre la societat

 ?? Stringer / Reuters ?? Una noia protesta a Rangun contra el cop d’Estat.
Stringer / Reuters Una noia protesta a Rangun contra el cop d’Estat.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain