El Periódico - Català

Mirades sobre el cop d’Estat

- JOSÉ A. SOROLLA

‘Anatomia d’un instant’, de Javier Cercas, Premio Nacional de Narrativa per la seva «gran potència literària» i la seva «elevada qualitat històrica», és el títol més conegut

Profession­als de la informació majoritàri­ament, però també estudiosos de la història i militars –alguns, testimonis directes– analitzen en múltiples llibres l’intent de cop d’Estat del 1981, amb diferents teories sobre la seva organitzac­ió i el paper del Rei.

El cop d’Estat fallit del 23-F, del qual ara es compleixen 40 anys, ha donat lloc a una abundant producció de llibres, des d’assajos fins a novel·les, en nombre que supera el centenar. La majoria no estan firmats per historiado­rs, sinó per periodiste­s, a més de per militars, entre ells els testimonis d’alguns dels protagonis­tes del motí.

El llibre més conegut, més premiat i segurament més venut és Anatomia d’un instant (Rosa dels Vents, 2009), de Javier Cercas, un assaig en forma de crònica o una crònica en forma d’assaig, en paraules de l’autor. Cercas volia escriure una novel·la, però, al documentar-se, va anar abandonant la idea i es va decidir per una obra de no-ficció, a partir de l’instant en què el president del Govern, Adolfo Suárez, es manté assegut a l’hemicicle la tarda del 23 de febrer del 1981, secundat només pel general Manuel Gutiérrez Mellado i Santiago Carrillo, mentre els colpistes disparaven al sostre i els altres diputats s’amagaven sota els seus escons. El llibre va ser Premio Nacional de Narrativa el 2010 per la seva «gran potència literària» i la seva «elevada qualitat històrica».

El llibre de Cercas és l’excepció del novel·lista que investiga i relata el cop. Entre les obres d’historiado­rs, destaca la de Juan Francisco Fuentes, 23 de febrero de 1981: El día en que fracasó el golpe de Estado (Taurus, 2020), que se centra en l’esdevenime­nt concret del cop, però analitza també els antecedent­s, els mites i les teories de la conspiraci­ó per concloure que la democràcia va sortir enfortida i el 23-F va tancar un segle i mig de colpisme a Espanya. Un altre historiado­r, Alfonso Pinilla García, a El laberinto del 23-F: Lo posible, lo probable y lo imprevisto en la trama del golpe (Biblioteca Nueva, 2010), defensa que l’aldarull no va ser un cop purament franquista, tot i que intervingu­essin militars que enyoraven la dictadura. Afirma que el cop va ser producte d’una crisi en la qual coincideix­en la recessió econòmica, el terrorisme d’ETA, el malestar militar i el fracàs del Govern de l’UCD de Suárez.

Entre els llibres escrits per periodiste­s, Francisco Medina reconstrue­ix el cop a 23-F, la verdad (Plaza y Janés, 2006), un reportatge d’investigac­ió mitjançant testimonis de militars. José Oneto, que va publicar el primer llibre sobre el cop només tres mesos després, La noche de Tejero (Planeta, 1981), va anar actualitza­nt els seus coneixemen­ts fins a culminar en 23-F. La historia no contada, 30 años después (Ediciones B, 2011), en el qual assegura que el Rei no va recolzar l’alçament. Dos periodiste­s d’El País, Joaquín Prieto i José Luis Barbería, van afirmar als deu anys del 23-F que el general Alfonso Armada era l’elefant blanc que s’havia de fer càrrec del Govern colpista (El enigma del elefante, Aguilar, 1991).

Pilar Urbano i Jesús Palacios han escrit algunes de les obres més polèmiques. La periodista, que ja havia publicat el 2001 Con la venia… yo indagué el 23-F (Plaza y Janés), repassa a La gran desmemoria: Lo que Suárez olvidó y el Rey prefiere no recordar (Planeta, 2014) el paper de Joan Carles I en la Transició, inclòs el 23F. Assegura que el Rei participav­a en la conspiraci­ó colpista, però «es va desmarcar» de l’operació dues setmanes abans del cop. Palacios, no obstant, assevera que el Rei va estar implicat en el cop fins al final, tesi que manté a 23-F: El golpe del Cesid (Planeta, 2001) i a 23-F, el Rey y su secretot (Libros Libres, 2011). Segons Palacios, el 23-F va ser organitzat pels serveis secrets del Cesid (antecessor del CNI).

Al contrari, Javier Fernández López, capità d’Enginyers el 1981 i autor de diversos llibres sobre l’Exèrcit, defensa a Diecisiete horas y media, el enigma del 23-F (Taurus, 2001) que el Rei va estar en contra del cop des del primer moment. I dos dels militars colpistes, el comandant Ricardo Pardo Zancada i el coronel José Ignacio San Martín, donen la seva versió a 23-F: Las dos caras del golpe (Áltera, 2006) i Apuntes de un condenado por el 23-F (Espasa, 2005), respectiva­ment. Zancada, condemnat a 12 anys de presó, acusa el Rei de conèixer el que es preparava mentre que San Martín, cap d’Estat Major de la Divisió Cuirassada Brunete, condemnat a 10 anys, creu que no es pot parlar de «cop d’Estat», sinó de «cop de timó».

Sobre el cop a Catalunya, els periodiste­s Andreu Farràs i Pere Cullell van publicar El 23-F a Catalunya (L’Arquer, 2010), en el qual recullen mig centenar de testimonis del que va succeir en aquells dies i afirmen que el cop va estar a punt de triomfar.

 ??  ?? ‘Anatomia d’un instant’. Javier Cercas. Rosa dels Vents
‘Anatomia d’un instant’. Javier Cercas. Rosa dels Vents
 ??  ?? ’23-F, la verdad’
Francisco Medina. Plaza y Janés
’23-F, la verdad’ Francisco Medina. Plaza y Janés
 ??  ?? ‘23-F. La historia no contada, 30 años después’
José Oneto. Ediciones B
‘23-F. La historia no contada, 30 años después’ José Oneto. Ediciones B
 ??  ?? ‘23 de febrero de 1981: El día en que fracasó el golpe de Estado’.
Juan Francisco Fuentes. Taurus
‘23 de febrero de 1981: El día en que fracasó el golpe de Estado’. Juan Francisco Fuentes. Taurus
 ??  ?? ‘El laberinto del 23-F: Lo posible, lo probable y lo imprevisto en .... ’.
Alfonso Pinilla García. Bibl. Nueva
‘El laberinto del 23-F: Lo posible, lo probable y lo imprevisto en .... ’. Alfonso Pinilla García. Bibl. Nueva
 ??  ?? ‘La gran desmemoria: Lo que Suárez olvidó y el Rey prefiere no recordar’ Pilar Urbano. Planeta
‘La gran desmemoria: Lo que Suárez olvidó y el Rey prefiere no recordar’ Pilar Urbano. Planeta
 ??  ?? ‘El enigma del elefante’, Joaquín Prieto i José Luis Barbería. Aguilar
‘El enigma del elefante’, Joaquín Prieto i José Luis Barbería. Aguilar
 ??  ?? ‘El 23-F a Catalunya’
Andreu Farràs i Pere Cullell. L’Arquer
‘El 23-F a Catalunya’ Andreu Farràs i Pere Cullell. L’Arquer
 ??  ?? ‘Diecisiete horas y media, el enigma del 23-F’ Javier Fernández López. Taurus
‘Diecisiete horas y media, el enigma del 23-F’ Javier Fernández López. Taurus
 ??  ?? ‘23-F: El golpe del Cesid’ Jesús Palacios. Planeta
‘23-F: El golpe del Cesid’ Jesús Palacios. Planeta
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain