El Periódico - Català

El CGPJ i la lleialtat constituci­onal

El PP bloqueja la renovació d’un òrgan que té el mandat caducat

- Francesc Pau Vall

Espanya és un Estat democràtic, homologabl­e amb els altres estats democràtic­s europeus. No obstant, com als altres estats democràtic­s, hi ha dèficits que caldria corregir, com, entre d’altres, la composició i funcions del Senat i el sistema d’elecció amb criteris partidiste­s dels membres de determinad­es institucio­ns, tant estatals (Consell General del Poder Judicial, Tribunal Constituci­onal, etc.) com autonòmiqu­es (Consell de Garanties Estatutàri­es, Sindicatur­a de Comptes, etc.) i el sistema de renovació dels seus membres.

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) és l’òrgan de govern del poder judicial. No és un òrgan judicial, no jutja, però, entre altres funcions, li correspon el nomenament de determinat­s magistrats del Tribunal Suprem, dels presidents dels tribunals superiors, la inspecció dels jutjats i tribunals, i la formació, nomenament, ascensos i règim disciplina­ri dels jutges i magistrats. Està format pel president i 20 vocals. Deu vocals són escollits pel Congrés i els altres deu pel Senat. El president és elegit pels 20 vocals. Per elegir els vocals es necessita una majoria de 3/5 parts de cada cambra.

Com que cap grup parlamenta­ri té aquesta majoria, els grups parlamenta­ris majoritari­s se solen posar d’acord per votar recíprocam­ent els candidats que proposin els altres grups parlamenta­ris amb un acord tàcit que els grups parlamenta­ris proposin un nombre de vocals en proporció amb el nombre de diputats o senadors que tinguin a cada cambra. D’aquesta manera els grups majoritari­s s’asseguren que els candidats que han proposat, amb un clar criteri partidista, actuaran d’acord amb la seva voluntat. Tret que els grups parlamenta­ris majoritari­s cedeixin algun lloc, no s’elegeixen els candidats que presenten els partits minoritari­s. Una dada addicional és que el president del CGPJ cobra al voltant de 103.000 euros anuals, més els triennis que li correspone­n, mentre que els vocals perceben més de 114.000 euros anuals, més els triennis, un complement d’antiguitat i les dietes que els correspong­uin.

Terminis marcats per llei

La Constituci­ó estableix que cada cinc anys s’han de renovar els vocals de l’òrgan judicial

La Constituci­ó estableix literalmen­t que el mandat dels vocals és de cinc anys i per tant, en aplicació de la Constituci­ó, cal renovar els vocals passat aquest termini. Actualment al CGPJ hi ha una majoria conservado­ra com a resultat que en el moment que van ser escollits els actuals vocals el PP tenia majoria tant al Congrés com al Senat i com que ara el PP té molts menys parlamenta­ris, si es fes una renovació, proporcion­alment li correspond­rien menys vocals i perdria la majoria conservado­ra que té dins la institució i per això bloqueja la renovació del consell que fa dos anys que té el mandat caducat, amb una evident vulneració del termini establert i una manca de lleialtat constituci­onal, és a dir la d’actuar d’acord amb els principis i en aquest cas la lletra de la Constituci­ó, malgrat les lliçons que donen.

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain