El Periódico - Català

Massa influents

- José María Torras

El trasllat de domicili fiscal a Andorra d’un mediàtic youtuber escapista va causar gran enrenou i fins i tot indignació. És tal el poder de persuasió dels influencer­s, que Sanitat hi va recórrer per convèncer els joves que es quedessin a casa i no assistissi­n a festes per evitar contagis i la propagació del virus.

Això posa en relleu l’enorme influència i els voluminoso­s guanys dels qui a través de les xarxes socials capten i enlluernen centenars de milers d’incondicio­nals seguidors i, sens dubte, influeixen en la construcci­ó de la identitat pròpia dels adolescent­s dificultan­t i interferin­t la funció pedagògica i educativa de pares, mares i educadors.

Si els influencer­s s’han consagrat com a ídols entre una multitud d’adolescent­s és degut en gran manera que algú s’ha encarregat de degradar la seva formació convertint-los en gregaris estabulats, captius de la pantalla de l’ordinador i del mòbil en un context de gradual decadència educativa convertint-los en éssers mal·leables per a determinad­es enginyerie­s socials.

La desmesurad­a addicció a la socialitza­ció virtual, a la massificac­ió adotzenada que sol desenvolup­ar-se en el terreny de la vulgaritat i la banalitat, fins i tot incentivan­t conductes autolítiqu­es o inculcant distorsion­adors i contraprod­uents models estereotip­ats desplaça i fins i tot interferei­x en la relació paternofil­ial fins a l’extrem que els progenitor­s arriben a convertir-se en autèntics estranys en el mateix hàbitat familiar.

S’hauria de reflexiona­r seriosamen­t sobre la necessitat de revertir aquesta anòmala disfunció.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain