El Periódico - Català

Alumnes de l’Institut del Teatre denuncien abusos de professors

Estudiants i exestudian­ts acusen una dotzena de docents de cometre abusos de poder tant dins com fora de les seves classes. Les víctimes assenyalen comentaris humiliants i sexuals.

- EL PERIÓDICO

Al llarg dels últims 30 anys s’han produït a l’Institut del Teatre de Barcelona, dependent de la Diputació, casos d’abusos de poder per part d’alguns professors als alumnes. Es tracta de comentaris humiliants i sexuals, amb abusos i tocaments inclosos, segons va informar ahir el diari Ara, que denuncia també maltractam­ent psicològic reiterat i estructura­l en el centre. «No són fets aïllats», explica el rotatiu, que ha parlat amb centenars d’estudiants. Aquests assenyalen una dotzena de docents i exdocents. Però n’apunten sobretot tres: Joan Ollé, Jorge Vera i Berty Tovías. Els dos últims es van jubilar el 2016 i Ollé ho farà aquest mateix curs.

La institució, que assegura no tenir constància de denúncies formals sobre aquests fets, ha mostrat en un comunicat la seva «més absoluta repulsa» a l’ocorregut, alhora que ha anunciat l’activació del protocol específic contra l’abús sexual que va promulgar el 2018 i ha volgut mostrar la seva solidarita­t amb els alumnes que hagin sigut víctimes d’aquestes situacions. Per actuar «amb la màxima celeritat i contundènc­ia» davant la gravetat dels fets denunciats pels alumnes, aquest mateix dilluns començarà a investigar-los. La continuïta­t d’Ollé com a director artístic del centre serà un dels punts per determinar.

Testimonis directes

«Tenen [amb referència als professors] una posició de poder sobre molts joves que s’estan formant com a persones i com a actors i actrius», explica l’actriu Thais B. «Tu t’enamoraves del mestre i ells del teu cul, de la teva joventut», resumeix la intèrpret Anna S. Segons el diari Ara, els casos d’abusos van ocórrer tant dins de les aules com fora.

Marina P. va coincidir amb Ollé a segon curs. Feia un treball i el volia entrevista­r. Van quedar en un bar pròxim. Segons el seu testimoni, ell anava begut i es va mostrar irrespectu­ós. «Quan vaig voler marxar, em va retenir verbalment i físicament. Em tocava el cul i els braços i em demanava petons. Sabia que el meu nòvio era alumne seu. Em deia que m’agafaria per a una obra i vaig pensar que havia d’aguantar això per aconseguir feina».

Mentrestan­t, la Diputació de Barcelona ha emès un comunicat expressant la seva «absoluta repulsa» al presumpte abús en la institució i la seva «absoluta solidarita­t» amb les víctimes. «Reiterem la voluntat d’aclarir els fets amb la màxima celeritat i contundènc­ia», continua el comunicat.

 ?? Europa Press ?? Façana principal de l’Institut del Teatre de Barcelona.
Europa Press Façana principal de l’Institut del Teatre de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain