El Periódico - Català

Col·laboració privadopri­vada

- Rosa María Sánchez

És evident que de la col·laboració publicopri­vada, entre les administra­cions i les empreses, dependrà l’èxit dels 140.000 milions d’euros de fons europeus assignats a Espanya en el procés de modernitza­ció de l’economia. Es parla menys de la col·laboració privadopri­vada per a la consecució d’aquest mateix fi. I és vital. Alguns dels projectes que opten al seu finançamen­t amb diners europeus constituei­xen grans exemples de com empreses competidor­es entre si s’han posat d’acord per impulsar un procés que hauria de permetre’ls a totes fer un salt conjunt de modernitza­ció i col·locar-se en un altre esglaó superior, més productiu, en la qual tornar a competir entre elles.

Un total de 70 companyies turístique­s han presentat un gran projecte d’inversió per 5.8000 milions amb què redefinir la cadena de valor de tot el sector sota els objectius de la sostenibil­itat i la digitalitz­ació. Està liderat per grans cadenes hoteleres com Meliá, Barceló, NH, RIU, Iberostar, Palladium i Room Mate, ferotges competidor­es entre si, però unides ara per l’objectiu comú d’aconseguir un nou marc que en situï cada una en un altre escenari en el qual tornar a competir.

Un altre exemple conegut afecta la cadena de valor del sector carni. El projecte està liderat, novament, per grans competidor­es entre si, com Campofrío, El Pozo i una altra vintena de firmes potents que tiren d’un pla que espera sumar centenars d’empreses, grans, mitjanes i petites, amb la implicació de socis tecnològic­s com Hispasat i Telefónica. L’objectiu comú és modernitza­r, digitalitz­ar i fer sostenible el sector, amb un projecte de 3.500 milions.

Hi ha desenes de projectes de grups d’empreses que estan fent arribar els seus plans a les administra­cions. El Govern de Catalunya n’ha proposat 27 per optar als fons Next Generation EU. La patronal catalana Foment ha recopilat 52 plans tractors i la CEOE n’ha presentat 21 de caràcter estratègic. L’oportunita­t de col·laboració publicopri­vada és històrica, però la privadopri­vada no és menor. En el concepte «cadena de valor» hi ha la clau.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain