El Periódico - Català

Anglaterra inicia avui una tímida desescalad­a

- BEGOÑA ARCE

Johnson diu

avui si per fi les escoles obriran d’aquí dues setmanes

El primer ministre britànic, Boris Johnson, presentarà avui al Parlament el pla esglaonat per al desconfina­ment a Anglaterra. S’espera que el dirigent conservado­r confirmi la tornada a les escoles, de manera progressiv­a, a partir del pròxim 8 de març i el permís perquè algunes persones de dues llars diferents puguin reunir-se a l’aire lliure. A finals de març o principis d’abril és possible que puguin reobrir les botigues de productes no essencials, els lloguers per a vacances a Anglaterra i els grans hotels.

Aleshores també s’haurien d’autoritzar les activitats esportives a l’aire lliure, camps de golf, instal·lacions de tennis. Bars, pubs i restaurant­s, un dels sectors més afectats per la pandèmia, hauran d’esperar en principi fins al maig o el juny per poder tornar a servir els seus clients a l’interior dels establimen­ts. A diferència d’altres països, al Regne Unit no estan previstes, en aquests moments, restriccio­ns d’aforaments dins dels locals.

Al juliol rebrà llum verda tot el sector del turístic intern i hi ha l’esperança que s’obri algun corredor per passar les vacances a l’estranger. Hi ha rumors que el govern de Londres està negociant una cosa així amb les autoritats de Grècia, però de moment no ha transcendi­t si hi ha contactes amb altres països com Espanya..

La gran esperança del Regne Unit per deixar enrere la crisi sanitària és la vacunació massiva que està resultant un rotund èxit. Johnson ha promès ara que tots els adults rebran una primera dosi contra la Covid d’aquí a finals de juliol, dos mesos abans de la data que el mateix govern s’havia fixat.

Descens de contagis

També hi ha hagut en les últimes dues setmanes un descens veloç en el nombre de contagis, hospitalit­zacions i morts. El confinamen­t que va començar al principi de gener sembla estar donant els seus fruits, però Johnson optarà per la cautela malgrat les pressions de diputats del seu partit, que demanen una obertura molt més ràpida després que l’economia hagi patit una contracció del 10% el 2020. «No hi ha cap dubte que la ruta per sortir del confinamen­t serà escalonada i amb cautela, i mentrestan­t continuare­m protegint-nos», ha indicat en un comunicat.

El ministre de Sanitat, Matt Hancock, va recolzar ahir aquesta estratègia de prudència, recordant que encara hi ha «més de 20.000» contagiats amb el virus hospitalit­zats. El Regne Unit és un dels països més castigats per la pandèmia havent superat els 120.000 morts en els 28 dies posteriors a un test positiu. A més, la irrupció de la coneguda com a soca britànica del coronavirs ha fet que des del novembre la velocitat de contagi hagi sigut molt alta.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain