El Periódico - Català

Alemanya reobre les escoles amb summa cautela

- ANDREU JEREZ

Merkel vol

reduir de manera sòlida la incidència del virus a 35

Malgrat que les xifres de nous contagis no han fet més que baixar durant les últimes setmanes a Alemanya –la incidència acumulada es manté una mica per sobre dels 50 casos per cada 100.000 habitants en una setmana–, les autoritats federals i regionals continuen apostant per mantenir les actuals restriccio­ns de la vida pública i econòmica, amb comptades excepcions. Mentre restaurant­s, bars, gimnasos, clubs esportius, museus o cines es mantindran tancats fins a nou avís, les perruqueri­es podran reobrir les seves portes a partir del pròxim 1 de març; també ho estan fent ja en alguns estats federats progressiv­ament els centres educatius com escoles i escoles bressol.

La condició per a una reobertura més gran de la vida pública que posa la cancellera Merkel és reduir de manera sòlida la incidència del virus a 35 – o menys– nous casos per cada 100 mil habitants a tot el territori federal. Aquest estricte criteri genera crítiques tant dins dels partits del govern de Gran Coalició –democristi­ans de la CDU i socialdemò­crates del SPDcom a l’oposició parlamentà­ria.

El president de la CDU i primer ministre del Rin del Nord-Westfàlia, Armin

Laschet, considera errada la decisió de Merkel i veu una falta de perspectiv­a per a la reobertura del comerç no considerat de necessitat bàsica. Altres veus del partit pròximes a associacio­ns de comerciant­s i empresaris demanen una reobertura immediata del comerç minorista i de la restauraci­ó amb limitació d’aforament i mesures d’higiene.

El líder de l’opositor partit liberal-conservado­r FDP, Christian Lindner, demana una reobertura immediata de tots els comerços en aquelles regions on la incidència del virus ja estigui per sota de les 35 noves infeccions. «Els gimnasos compten amb socis fixos, i el comerç i la gastronomi­a poden funcionar limitant el nombre de clients», argumenta Lindner, que no comprèn per què si les perruqueri­es reobriran les seves portes a partir de l’1 de març no ho haurien de fer cap altre tipus de negocis que porten mesos tancats i temen per la seva supervivèn­cia.

Mentre els sectors hoteler i gastronòmi­c donen per perdudes les vacances de Setmana Santa d’aquest any per una falta de perspectiv­a real de reobertura, i critiquen la lentitud de les ajudes promeses pel ministeri federal d’Economia, festivals culturals com la Berlinale intenten adaptar-se a les circumstàn­cies: el festival de cine, l’esdevenime­nt cultural més gran de la capital alemanya, celebrarà aquest març la seva primera part de manera digital, i ja ha establert una segona part analògica amb projeccion­s amb públic prevista per mitjans de juny. Això dependrà del virus i de les decisions que prengui el poder públic.

 ?? Jens Schlueter / AFP ?? Classe de primer curs de primària en una escola de Dresden.
Jens Schlueter / AFP Classe de primer curs de primària en una escola de Dresden.
 ?? Tiziana Fabi / Afp ?? Una monja passa davant una gelateria tancada per la Covid a Roma.
Tiziana Fabi / Afp Una monja passa davant una gelateria tancada per la Covid a Roma.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain