El Periódico - Català

Itàlia no veu a l’horitzó una obertura pròxima

- ROSSEND DOMÈNECH

El restaurant La Pigna, a la cèntrica plaça homònima de Roma, està tancat. Els bars de plaça del Panteó tenen poques taules ocupades. A la Plaça Navona ofereixen spritz a preus sorprenent­s per l’escassetat de visitants. A l’Osteria del Moro al popular barri de Trastevere hi ha quatre clients.

Itàlia, ja en toc de queda a tota la península, no veu a l’horitzó una reobertura pròxima de les activitats comercials, principalm­ent bars i restaurant­s, sinó al contrari. «Experiment­em un lleuger empitjoram­ent», explica Silvio Brusaferro, president de l’Institut Superior de Sanitat (ISS), confirmant una taxa de rebrot (Rt) nacional del 0,99 i 135,4 contagis per cada 100 mil habitants.

«Esperem un augment dels casos a causa de la variant britànica», afegeix Gianni Rezza, director de la unitat de prevenció de Sanitat. Segons els científics, no es produeix una millora general per les variants del virus, principalm­ent la britànica, que ja afecta una de cada tres persones contagiade­s.

A les denominade­s zones blanca (no n’hi ha cap) i groga (11 regions sobre 20) les activitats comercials estan obertes amb restriccio­ns, però cada divendres l’Institut Superior de Sanitat assigna els nous colors sobre la base de l’índex Rt de contagis: blanca per sota de l’1 (un contagiat per cada positiu), groga fins a 1,3, taronja fins a 1,5 i, per als que depassen aquest llindar, vermella.

Divendres passat, la Campània (Nàpols), l’Emília-Romanya (Bolonya) i Molise (Campobasso) van passar a ser taronges i diversos pobles de la Llombardia (Milà) i els Abruços (L’Aquila), a més de dues províncies, a vermelles.

Tancat el no essencial

En aquestes es tanca tot el que no sigui essencial, inclosos bars i restaurant­s i no es pot sortir del domicili sinó és per raons comprovade­s que s’han d’exhibir amb una autocertif­icació. A les grogues, bars i restaurant­s es mantenen tancats, tot i que fins a la 10 de la nit poden servir aliments i begudes per emportar.

Stefano Bonaccini, pesident de l’Emília-Romanya (Bolonya) ha suggerit al govern que «tot Itàlia passi a una zona homogènia durant dues setmanes», mentre que el comitè científic que assessora el govern debat la possibilit­at d’un tancament total per després reobrir-ho tot, aplicant tancaments totals (zones vermelles) només a les bombolles dels nous contagis.

El restaurant La Zanzara a prop del Vaticà ha reobert només quan Roma i la seva regió han descendit de zona taronja a groga: «Abans era millor estar tancats», expliquen. Al famós Il Bolognese de plaça del Popolo lamenten que aquest obrir–tancar segons com avancen els contagis els impedeix una programaci­ó.

L’hostaleria

protesta per l’obrir-tancar que els imposa el Govern

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain