El Periódico - Català

Els indicadors insinuen que el virus torna a agafar força

La velocitat de propagació va pujar a Catalunya per cinquè dia i s’acosta al llindar de l’1. Mentrestan­t, l’efecte de les vacunes ja es nota a les residèncie­s.

- EL PERIÓDICO

La velocitat de propagació del virus (Rt) va pujar ahir per cinquè dia consecutiu a Catalunya. Aquest indicador, que mostra cap on va la pandèmia, es va situar aquest diumenge en 0,91 punts. Tres centèsimes més que la vigília. L’increment no és significat­iu. Però vista la tendència dels últims dies, l’evolució d’aquesta xifra convida a la cautela. L’increment de l’Rt indica que la pandèmia ja no està en regressió, sinó que amenaça amb un rebrot quan aquesta xifra superi el llindar de l’1.

Segons les dades epidemiolò­giques actualitza­des aquest diumenge pel Departamen­t de Salut, en les últimes 24 hores s’han notificat 1.416 casos més d’infecció per coronaviru­s. El balanç de morts en suma 59 per Covid-19. Mentrestan­t, als hospitals atenen un total de 1.971 pacients infectats per aquesta malaltia; 27 més que el dia anterior. Així mateix, les unitats de cures intensives es fan càrrec de 593 malalts en situació greu.

L’últim butlletí epidemiolò­gic, correspone­nt a la situació d’aquest diumenge, situa el risc de rebrot en 261 punts. Aquest indicador porta en descens des de mitjans de gener. La seva evolució a la baixa indica que el risc també està minvant. Això sí, es pot recordar que per sobre dels 100 punts ja es considera que la situació de la pandèmia pot catalogar-se com a molt greu. Idealment, doncs, aquest número s’hauria de situar per sota de 30.

L’esperança de les vacunes

Malgrat que el panorama de la pandèmia continua sent desolador, tot apunta que, a poc a poc, la campanya de vacunació contra la Covid-19 comença a protegir els sectors més vulnerable­s de la població contra el virus. Les dades comencen a mostrar que la vacunació a les residèncie­s d’avis de Catalunya ha facilitat una reducció «molt forta» en les defuncions i hospitalit­zacions d’aquest collectiu, segons asseguren els investigad­ors del grup BIOCOMSC de la Universita­t Politècnic­a de

Catalunya (UPC), especialit­zats en l’anàlisi de la pandèmia.

El nombre de defuncions a les residèncie­s ha representa­t, des de l’inici de la pandèmia, entre el 30 i el 40 % del total i ara està en el 15 % i «baixant ràpidament», afirmen els científics arran de la seva anàlisi de dades.

En aquests moments, Catalunya ja ha administra­t una dosi de la vacuna a 309.141 ciutadans i dues dosis a 182.134 persones més.

 ?? Ferran Nadeu ?? Una sanitària atén un pacient amb Covid-19 a l’Hospital del Mar de Barcelona.
Ferran Nadeu Una sanitària atén un pacient amb Covid-19 a l’Hospital del Mar de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain