El Periódico - Català

Episodis violents aïllats

Noves detencions i un intent puntual de saqueig en la jornada en què Foment exigeix a les administra­cions que actuïn «sense complexos»

- GABRIEL UBIETO

Duresa contra els manifestan­ts i total recolzamen­t a les forces de seguretat. «Ja n’hi ha prou». Aquest ha sigut el missatge que va llançar aquest diumenge la patronal Foment del Treball després de cinc jornades de protestes a la capital catalana. I és la línia que li ha exigit que secundi el Govern de la Generalita­t i l’Ajuntament de Barcelona, en una compareixe­nça extraordin­ària feta diumenge al migdia. «No fer-ho seria una greu irresponsa­bilitat», va declarar ahir el president de la patronal catalana, Josep Sánchez Llibre. «La defensa de la llibertat d’expressió i manifestac­ió no justifica els actes de vandalisme i els saquejos», va afegir.

La patronal catalana va congregar aquest diumenge els màxims representa­nts de les seves organitzac­ions del comerç, l’hostaleria i l’hoteleria, entre d’altres, per exigir a l’Administra­ció «coratge polític» i que actuï «sense complexos» per evitar noves nits de disturbis a la capital catalana. L’organitzac­ió empresaria­l també va criticar la «passivitat» del Govern de la Generalita­t i l’Ajuntament de Barcelona «per la falta de suport als cossos de seguretat» durant els últims dies. En aquest sentit, va lamentar que aquesta falta de recolzamen­t hagi frenat l’«eficàcia» dels cossos de seguretat en les seves actuacions.

Els empresaris han fet un balanç preliminar de la jornada de protestes d’aquest dissabte passat, que es va concentrar principalm­ent a passeig de Gràcia, Gran de Gràcia i plaça Lesseps. Segons Foment, la protesta es va saldar amb 75 establimen­ts amb els vidres trencats i 12 de saquejats. Els danys a la propietat privada pujaria a més 750.000 euros, a més d’un «mal a la imatge de Barcelona», com a «ciutat acollidora i pacífica», segons va destacar Sánchez Llibre.

El dirigent patronal no va fer esment als ferits durant les protestes, però sí retrets per als joves que incorren en danys al mobiliari públic o privat.

Demanda de responsabi­litat

Els empresaris van criticar que la Generalita­t «encara no ha condemnat la violència» amb la contundènc­ia que ells creurien necessària. Així mateix, van recriminar que el debat públic s’hagi centrat a «qüestionar el protocol d’intervenci­ó de la Brimo». En aquest sentit, van demanar «més protecció» per als agents i més eines per fer front a la «guerrilla urbana».

«Ja n’hi ha prou, no podem aguantar més», va afirmar Sánchez Llibre, que va evitar concretar si aquesta demanda de responsabi­litat s’ha de traduir en dimissions a la Generalita­t o l’Ajuntament de Barcelona. La patronal remetrà a les diferents administra­cions un comunicat amb les seves reivindica­cions, firmat per organitzac­ions que afirmen representa­r al 23% del PIB català i donen feina a 450.000 treballado­rs a tot Catalunya.

n

 ?? Manu Mitru ?? Un jove llança un contenidor en la sisena protesta per Hasél, ahir.
Manu Mitru Un jove llança un contenidor en la sisena protesta per Hasél, ahir.
 ?? Alejandro García / EFE ?? Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball.
Alejandro García / EFE Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain