El Periódico - Català

La Generalita­t investiga un centre per expulsar un jove autista

- ELISENDA COLELL

L’afectat, que és immunodepr­imit i presenta un 75% de discapacit­at, ha vist denegada de forma reiterada la seva sol·licitud de reingrés. La Generalita­t qualifica l’acte de «discrimina­tori» i ha iniciat un expedient sancionado­r contra la Fundació Pere Mitjans, encarregad­a de gestionar el centre.

El 17 de febrer passat, per ordre de la Generalita­t, Alexander Moreno, un home de 36 anys amb autisme i que ha superat un trasplanta­ment de fetge, tenia previst tornar a la residència on residia habitualme­nt. Va ser impossible. La Fundació Pere Mitjans, l’entitat gestora del centre on anava l’Alexander, ho ha impedit de manera activa i oberta. Després d’aquesta controvèrs­ia, la Generalita­t ha iniciat un expedient sancionado­r contra la fundació davant del que consideren un acte «discrimina­tori» i «greu» mentre s’ha iniciat la recerca d’una nova plaça residencia­l per a ell. El pare de l’Álex defineix la situació que viu la família com un delicte contra la dignitat del jove que s’ha portat a terme, segons el seu parer, amb el beneplàcit de l’Administra­ció. La fundació al·lega que són necessàrie­s més garanties sanitàries per tornar-lo a acollir.

Els fets es remunten a fa gairebé un any, quan la fundació, gestora del centre, va demanar als pares de l’Álex que se’n fessin càrrec al domicili familiar. L’entitat al·legava que la permanènci­a al centre de l’usuari, immunodepr­imit i a qui se li ha diagnostic­at un 75% de discapacit­at, suposava un enorme risc d’infecció per coronaviru­s i, en conseqüènc­ia, de patir conseqüènc­ies greus.

Al decretar-se la fase de desescalad­a de la pandèmia a Catalunya, la família de l’Álex va demanar-ne el reingrés al centre de l’entitat al Poblenou. La resposta va ser negativa i fins i tot va impedir que el jove pogués entrar al centre dimecres passat, 17 de febrer, quan la Generalita­t ja havia certificat que podia reingressa­r. En els últims mesos la Generalita­t ha portat a terme pressions i amenaces indirectes per aconseguir la tornada de l’Álex a la fundació. Sense èxit.

La denúncia

«Han aprofitat el coronaviru­s per expulsar l’Álex de la residència, sense fonaments i amb el permís de la Generalita­t», esbufega el pare, Antonio Moreno. Es dona la circumstàn­cia afegida que l’Antonio fa de cuidador de la seva parella i mare de l’Álex, que pateix fatiga crònica i fibromiàlg­ia. Tots dos, al seu torn, es cuiden del seu fill al seu domicili.

En una de les habitacion­s s’hi acumula la documentac­ió sobre aquest cas. Un expedient que constata que l’Álex, que ja ha rebut la primera vacuna del coronaviru­s, ha sigut autoritzat per la Generalita­t a tornar a les instal·lacions que li proporcion­aven fins ara l’atenció adequada i ajustada al seu estat de salut. En concret, la família disposa d’una resolució de la Conselleri­a d’Afers Socials que certifica que l’Álex, ja vacunat del coronaviru­s, havia de tornar al centre dimecres, 17 de febrer. Partint d’aquest document, Antonio Moreno va anar a les instal·lacions però no hi va poder accedir. «Van acabar fent-me un placatge per impedir-nos l’entrada», descriu.

Els arguments de la fundació

L’Álex viu al centre partint d’una resolució del Govern. El seu cas respon a les actuacions governamen­tals en virtut de la llei de dependènci­a. I la Fundació Pere Mitjans atén persones dependents en virtut d’un conveni de col·laboració amb l’administra­ció catalana. Els responsabl­es de la fundació al·leguen que no hi ha prou condicions, a causa de la pandèmia. «Nosaltres entenem que sense PCR i sense aïllament el noi no pot tornar, i tot i que sabem que no podem impedir-li l’accés al centre perquè és la conselleri­a qui mana, ens hem vist obligats a prendre la decisió de rescindir el contracte d’assistènci­a», argumenta l’advocada de la Fundació Pere Mitjans, Francesca García. En aquest cas, l’entitat desobeeix els termes del concert que té establert amb la Generalita­t. Però la fundació afirma que no els ha quedat cap altra alternativ­a.

Les conselleri­es d’Afers Socials i Salut han aprovat el reingrés de l’Álex a la seva residència. La primera vegada, el 8 d’agost. Un any després de l’inici del conflicte, el Govern i el Consorci de Serveis Socials de Barcelona han pres la iniciativa, però el pare de l’Álex afirma que «ningú mou un dit» perquè el seu fill torni al centre. En canvi, la fundació denuncia que la Generalita­t juga «a dues bandes». «D’una banda ens diuen que el centre no està preparat, i per l’altra diuen que sí a tot a la família perquè els tenen por», es queixa García. En aquest

«Han aprofitat el coronaviru­s per fer-lo fora de la residència», denuncia el seu pare

L’home té l’aval de la Generalita­t per tornar-hi després de rebre la primera dosi de la vacuna

«Ens preocupa que la fundació, sense ànim de lucre, s’arruïni», afirma l’advocada de l’entitat

sentit, en diversos informes, l’Agència de Salut Pública de Barcelona ha constatat que el centre residencia­l «no estava capacitat per sectoritza­r i aïllar correctame­nt» els casos de coronaviru­s. La fundació al·lega que ha fet els deures, però demana a la Generalita­t que traslladi l’Álex a una altra residència pública amb més mitjans. Mentre això no passi, el Govern ha promès a la família un servei d’atenció a domicili

Un pare combatiu

Antonio Moreno tem que l’origen del problema estigui en el seu historial de batalles legals. «A nosaltres el que ens preocupa és que la fundació, sense ànim de lucre, caigui en la ruïna econòmica. Si l’Álex cau malalt, el pare ens portarà als jutjats i ens demanarà una indemnitza­ció que no podrem assumir», admet l’advocada del centre. «Només permetrem el reingrés si un metge ho aprova, o si els pares accepten el risc que contragui la malaltia [coronaviru­s] amb la firma d’un document acreditati­u», assenyala.

 ?? Sergi Conesa ?? L’Álex juga una partida de dòmino amb els seus pares al seu domicili, l’estiu passat.
Sergi Conesa L’Álex juga una partida de dòmino amb els seus pares al seu domicili, l’estiu passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain