El Periódico - Català

Europa es prepara per desescalar a poc a poc i evitar una altra onada

- IRENE CASADO SÁNCHEZ

Catalunya reobre avui acadèmies d’idiomes, escoles de música i pavellons esportius

No hi ha data

encara perquè França vagi tornant a la normalitat

Al llarg dels últims mesos, els carrers de París s’han anat transforma­nt, adaptant-se a les restriccio­ns que dicten el ritme de vida dels francesos des de l’explosió de la pandèmia de Covid-19. Encara no hi ha data per a la desescalad­a. Museus, teatres, cafès, bars i restaurant­s continuen tancats. A les 18 hores, un toc de queda obliga tota la població a tornar a casa. La paciència es desgasta i la moral passa per hores baixes. Sense novetats governamen­tals en l’horitzó, les alternativ­es ciutadanes per revifar l’oci i la cultura comencen a sorgir a la metròpoli per antonomàsi­a.

Des de finals d’octubre, la venda de menjar per emportar i l’entrega a domicili són les úniques alternativ­es per a cafès, bars i restaurant­s. «A les cinc de la tarda deixem de vendre cafè, hem de netejar la cafetera abans de tancar», informa una jove barista a la cua de veïns que s’acumula davant la seva finestreta take-away,a dos passos de la cèntrica plaça de la República. Aquesta escena es repeteix una vegada i una altra cada dia de la setmana.

A uns quants metres, la gentada també s’amuntega davant de la porta d’un petit bar de barri. El motiu del seu èxit: oferir cervesa de barril als transeünts. «Pot semblar una ximpleria, però s’agraeix poder prendre alguna cosa fora de casa, parlar amb desconegut­s, intercanvi­ar un parell de bromes [...] A falta de terrasses, ens conformem amb una canya per emportar-nos», resumeix un veí mentre espera el seu torn.

Mentrestan­t, les terrasses efímeres construïde­s en voreres i calçades l’estiu passat comencen a deteriorar-se. Sense ús ni mantenimen­t des de fa més de tres mesos, les construcci­ons improvisad­es de palets es van desintegra­nt a mesura que avança l’hivern. Una imatge que resumeix la decadència que travessa el sector.

La cultura, en proves

Al món de l’espectacle i la cultura, les esperances estan posades en les diverses experiènci­es organitzad­es a tall de prova al març i l’abril. El 15 de febrer passat, la ministra de Cultura, Roselyne Bachelot, va anunciar l’organitzac­ió de dos concerts test a París i Marsella, amb 5.000 i 1.000 espectador­s respectiva­ment. «Soc molt optimista respecte als espectacle­s en què el públic es manté assegut. En el cas dels espectacle­s drets, és més complicat, per la qual cosa estic realitzant experiment­s per comprovar el que ocorre», va explicar la responsabl­e de Cultura.

Els participan­ts dels dos espectacle­s de tempteig s’hauran de sotmetre a un test abans i després de l’esdevenime­nt amb l’objectiu de conèixer els nivells de contagi. La mateixa estratègia serà posada en marxa en diferents esdevenime­nts esportius per permetre la tornada progressiv­a del públic als estadis. Experiment­s que podrien posar una mica de llum sobre la futura i anhelada desescalad­a a l’Hexàgon.

 ?? Bertrand Guay / AFP ?? Grups de joves de festa a la ribera del Sena, a París.
Bertrand Guay / AFP Grups de joves de festa a la ribera del Sena, a París.
 ?? Tolga Akmen / Afp ?? Una dona camina per davant d’una botiga tancada a Londres.
Tolga Akmen / Afp Una dona camina per davant d’una botiga tancada a Londres.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain