El Periódico - Català

¿Per què l’empresa energètica és estratègic­a?

> Naturgy participa en els dos gasoductes que porten el combustibl­e des d’Algèria

- A. S.

Després de la caiguda de les cotitzacio­ns de grans companyies de l’Ibex arran de la pandèmia, el Govern va decidir intervenir en l’assumpte. Va aprovar unes normes que li permeten fins i tot vetar la compra per part d’inversors estrangers de més del 10% del capital de companyies considerad­es estratègiq­ues. Això engloba des de les telecomuni­cacions, fins a la robòtica, intel·ligència artificial, cibersegur­etat, tecnologie­s aeroespaci­als, biotecnolo­gia, seguretat alimentàri­a o energia, entre altres àmbits. Aquestes són les quatre claus per entendre la notícia del dia.

1

L’escassetat d’interconne­xions amb la resta d’Europa (el gasoducte que hauria de connectar amb França per Figueres porta anys d’endarrerim­ent) deixa Espanya en bona part en mans del combustibl­e que procedeix d’Algèria, el seu principal proveïdor i, a través dels gasoductes del Magrib (EMPL), que travessa el Marroc; i Medgaz, que entra per sota del Mediterran­i per Almeria. A més la companyia pública d’aquest país, Sonatrach, té més del 4% de Naturgy.

2

Naturgy controla el 76,68% de la societat que va construir la infraestru­ctura que porta el gas del

Magrib (Metragaz), i també el 77,2% de la que l’explota, European-Magreb Pipeline (EMPL). A Medgaz, participa amb el 49% a una societat juntament amb la companyia pública algeriana Sonatrach, que té l’altre 51%. Tant Naturgy, amb Blackrock, com a soci, com Sonatrach van adquirir la participac­ió del fons sobirà d’Abu Dhabi, Mubadala, per arribar cada un a la part de capital que controlen.

3

En el cas de Naturgy, l’inversor que llançarà l’opa és extracomun­itari, ja que IFM és un fons australià. A més, el sector en el qual opera la companyia presidida per Francisco Reynés, el de l’energia, és estratègic per al país, ja que cal garantir el proveïment i el subministr­ament.

4

A més a més dels gasoductes, Naturgy és el principal subministr­ador de gas natural del país i la companyia que més actius de cicles combinats (centrals que produeixen electricit­at a partir de gas) posseeix. Té també la xarxa més gran de distribuci­ó de gas per a llars i empreses i és la tercera companyia al sector de l’electricit­at. Aquest diumenge Rey-nés va deixar l’empresa a punt per a enfrontar-se a la descarboni­tzació. S’estan desfent del carbó que van heretar d’Unió Fenosa i el seu futur es dirigeix cap a les energies renovables i l’hidrogen verd.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain