El Periódico - Català

Iglesias acusa el PSOE de «trair» el pacte de lloguers

> El vicepresid­ent segon lamenta que els seus socis «tensin» la coalició > Sánchez treu ferro a les friccions amb Podem

- MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ JUAN RUIZ SIERRA

La batalla principal al si de la coalició és ara la regulació dels preus dels lloguers. Després d’una setmana en què les friccions entre els socis del Govern central no han deixat d’anar a més, el vicepresid­ent segon de l’Executiu, Pablo Iglesias, va acusar ahir els socialiste­s de «trair» el seu acord de l’octubre passat per regular el mercat de la vivenda i de «tensar» el Govern. Pedro Sánchez, més conciliado­r, va evitar entrar en polèmiques i va defensar la salut de l’aliança davant les crítiques de la dreta.

Abans de l’acte commemorat­iu del 40è aniversari del 23-F celebrat al Congrés, el líder d’Unides Podem va mostrar el seu malestar amb els seus socis per «incomplir els acords», amb referència a la posició esgrimida dilluns pel ministre de Transport, José Luis Ábalos, que va rebutjar establir un control de preus del lloguer en la futura llei de vivenda.

«Aquest Govern no existeix perquè ens avinguem, sinó perquè hi ha un acord de Govern amb compromiso­s. Un d’aquests compromiso­s és que s’han de regular els lloguers», va recordar el vicepresid­ent abans de titllar d’«error» el tensar la coalició plantejant que «es pot incomplir un acord o que es pot trair la paraula donada».

Sense aparences de ruptura

L’advertènci­a no va calar en el sector socialista del Govern. Després del Consell de Ministres, la portaveu, María Jesús Montero, no va mostrar especial pressa per arribar a l’acord amb Podem.

Fins i tot va reconèixer que hi ha «discussió» sobre les eines per regular el mercat de lloguer, tot i que va allunyar la possibilit­at d’una ruptura: «No contemplo cap situació que no sigui l’acord».

El president del Govern també va restar importànci­a a les friccions amb els seus socis. «És la primera experiènci­a que tenim en Govern de coalició», va explicar en la sessió de control al Govern al Senat. El cap de l’Executiu va dir que està «satisfet amb el funcioname­nt de la coalició» aquest primer any de legislatur­a. «Ens uneixen més coses de les que ens separen», va dir.

No obstant, hores més tard, socialiste­s i morats es van trobar amb una d’aquestes coses que els separen: la monarquia. Al Congrés, el PSOE es va posicionar en contra d’una iniciativa d’ERC per retirar la inviolabil­itat a Felip VI. Podem la va recolzar.

n

 ?? Efe ?? El president Pedro Sánchez i el vicepresid­ent Pablo Iglesias, ahir, durant el Consell de Ministres.
Efe El president Pedro Sánchez i el vicepresid­ent Pablo Iglesias, ahir, durant el Consell de Ministres.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain