El Periódico - Català

El Govern expedienta l’exconselle­r Bosch per encobrir un assetjamen­t

> La decisió arriba després d’un any i tres informes contradict­oris de la Generalita­t L’extitular d’Exteriors denuncia «indefensió» >

- FIDEL MASREAL

Ha passat gairebé un any des que el diari Ara va destapar un presumpte cas d’assetjamen­t sexual a la Conselleri­a d’Exteriors a càrrec del cap de gabinet i mà dreta del llavors conseller, Alfred Bosch. Carles Garcias havia sigut denunciat per diverses víctimes. El cas va provocar la dimissió de Bosch al quedar en evidència que el cas havia sigut tractat als òrgans del seu partit, ERC, però no en els cursos de què disposa la Generalita­t. Han fet falta tres informes per arribar a una decisió, la d’obrir un expedient sancionado­r a Bosch per «la presumpta infracció de principis ètics i normes de conducta d’alts càrrecs».

L’exconselle­r, en declaracio­ns a Efe, es va felicitar que s’incoï aquest expedient per poder defensar-se i va denunciar «indefensió» en aquest cas. Un cas que ha generat un profund malestar a l’ala del Govern sota tutela de Junts per Catalunya. Una incomodita­t manifesta amb una tramitació de mesos malgrat que l’Executiu ha fet bandera de la tolerància zero contra casos d’assetjamen­t i agressió sexual.

«A tots ens agradaria que l’Administra­ció anés amb més celeritat a l’hora de treballar, no ha sigut en aquest cas, però més enllà dels terminis crec que és important que s’ha anat avançant», va afirmar la portaveu del Govern i titular de Presidènci­a, Meritxell Budó.

Tres informes

El cas ha requerit tres informes. El primer, a l’agost, de l’àrea de Funció Pública (en mans de JxCat), proposant una sanció al concloure que Bosch coneixia l’assetjamen­t sexual que presumptam­ent practicava el seu col·laborador. Posteriorm­ent, al desembre, un segon informe del comitè d’ètica pública (en mans d’ERC) recomanava no sancionar. El president en funcions, Pere Aragonès, va fer ús de les seves potestats per no executar cap sanció i va demanar un tercer informe al desembre, el resultat del qual no s’ha conegut fins ara, una vegada passats els comicis del 14-F.

Un aspecte que no ha passat inadvertit a Bosch, que es va felicitar per la decisió i va recordar que els diferents informes han transmès «conclusion­s diferents». També es va queixar que en cap d’aquests havia tingut «l’oportunita­t de declarar i contrastar els fets».

Ara haurà de ser la instructor­a del cas qui decidirà «l’existència o no d’alguna responsabi­litat» del conseller per no haver actuat d’acord al protocol del Govern de cara a un cas d’assetjamen­t sexual. El contingut d’aquest últim expedient és confidenci­al, per la qual cosa la portaveu del Govern va eludir comentar-ne el contingut.

 ?? Albert Bertran ?? Alfred Bosch, en una sessió del Parlament, el desembre del 2018.
Albert Bertran Alfred Bosch, en una sessió del Parlament, el desembre del 2018.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain