El Periódico - Català

Els EUA són el primer país a superar el mig milió de morts per Covid-19

> Biden honra les víctimes en una cerimònia solemne i demana als ciutadans que no abaixin la guàrdia Després de tocar sostre al gener, els contagis baixen un 70% i les morts cauen a la meitat >

- RICARDO MIR DE FRANCIA

Els Estats Units van superar dilluns el fatídic llindar del mig milió de morts per coronaviru­s, segons dades de la Universita­t Johns Hopkins, un any després que morís el primer nord-americà per les complicaci­ons derivades del patogen. Darrere dels números s’amaga una tragèdia d’enormes dimensions, com si tota la població d’Atlanta (Geòrgia) o Sacramento (Califòrnia) hagués sigut colpejada, i ja s’acosta als 521.000 nord-americans morts durant les dues conteses mundials del segle passat. «És veritablem­ent horrible», va dir diumenge l’epidemiòle­g Anthony Fauci, el principal assessor del president Joe Biden en la gestió de la pandèmia. «No hem experiment­at res semblant en els últims 102 anys, des de la pandèmia de la grip de 1918», va exposar.

Com està sent la norma des que Biden va arribar al poder, el nou president va voler homenatjar les víctimes amb una solemne cerimònia a la Casa Blanca, en la qual es va guardar un minut de silenci pels morts i es van encendre 500 espelmes a les escales de la mansió executiva. «Com a nació no podem acceptar un destí tan cruel», va dir Biden. «Hem de resistir-nos a contemplar cada una d’aquestes vides com si fos una estadístic­a, un esborrall o una simple notícia. Tan important com honrar els morts és cuida els vius i aquells que s’han quedat sols». Cap altre país havia arribat fins ara a una xifra de morts semblant. Dels 2.468.000 morts per coronaviru­s al món, una cinquena part s’han produït als EUA, que tenen menys del 5% de la població mundial. Els segueixen el Brasil, Mèxic i l’Índia en aquesta classifica­ció luctuosa.

Contagis i morts a la baixa

Si l’anàlisi es fa per càpita, la situació no millora gaire. El país més ric del món apareix a la cinquena plaça, al darrere d’Itàlia i Portugal, i just per davant d’Espanya, d’acord amb la Johns Hopkins. La bona notícia és que, per primera vegada des que va començar la pandèmia, la corba nord-americana s’ha invertit significat­ivament. Des que la incidència de la Covid-19 toqués sostre a finals de gener, el nombre de contagis s’ha reduït un 70%, cosa que ha servit per alleugerir l’estrès dels hospitals. També s’ha reduït a la meitat la xifra de morts diaris, que en la mitjana de l’última setmana era lleugerame­nt inferior a les 2.000 defuncions diàries. L’índex de positivita­t està, a més, en la xifra més baixa des de l’octubre.

Aquesta millora substancia­l en l’evolució de la pandèmia s’està reflectint a les enquestes. El 67% dels nord-americans aproven la gestió de Biden respecte al coronaviru­s, una xifra molt superior al 40% que donava suport a la de Donald Trump a l’octubre, segons les enquestes de Gallup. El republicà sempre va mirar de minimitzar l’abast de la pandèmia i ignorar les víctimes, com si la desmemòria pogués esborrar els estralls del virus.

L’Administra­ció Biden, en canvi, està fugint dels triomfalis­mes i insisteix que no és moment d’abaixar la guàrdia. «El descens de la corba és formidable, està sent molt accentuat i està baixant molt ràpidament. Però seguim uns nivells encara molt elevats», va dir Fauci diumenge en una entrevista amb la CNN. Les restriccio­ns, en una forma o una altra, es mantenen al país. Milions de nens compliran aviat el primer any de classes virtuals, que van començar a mitjans de març a les grans capitals nord-americanes. I els restaurant­s i el comerç continuen operant a mig gas.

Creixement econòmic

Però es comença a entreveure la llum al final del túnel. Alguns eco

nomistes, envalentit­s per l’avanç de la vacuna i les mesures econòmique­s de l’Administra­ció Biden, prediuen un boom econòmic per a la segona meitat de l’any, amb un ritme de creixement inaudit des dels temps de Reagan. Goldman Sachs preveu que el producte interior brut (PIB) creixi aquest any un 6,8%, cosa que deixaria l’atur en el 4,1% de la població activa al desembre. «És molt probable que experiment­em una taxa molt alta de creixement», va dir l’economista cap del banc d’inversió, Jan Hatzius. «No sé si serà un boom, però crec que serà una recuperaci­ó en V».

La Casa Blanca confia que la vacuna ja estigui disponible per a tots els nord-americans al juliol. I si bé és difícil predir quan es podrà assolir la immunitat de grup, les perspectiv­es han millorat des de l’arribada de Biden al poder, un president que ha convertit la gestió de la pandèmia de coronaviru­s en la prioritat del seu Govern. Fins ara s’han administra­t 61 milions de dosis i gairebé el 6% de la població està ja completame­nt vacunada, segons dades de Bloomberg.

«Com a nació no podem acceptar un destí tan cruel», diu el president durant l’homenatge

 ??  ??
 ?? Jim Lo Scalzo / Efe ?? D’esquerra a dreta, Biden i la seva dona, Jill Biden, Harris i el seu marit, Doug Emhoff, en l’homenatge.
Jim Lo Scalzo / Efe D’esquerra a dreta, Biden i la seva dona, Jill Biden, Harris i el seu marit, Doug Emhoff, en l’homenatge.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain