El Periódico - Català

‘Fabuloses’ contra el virus

Nou Mèxic necessitav­a ajuda per administra­r les vacunes contra el coronaviru­s: les integrants d’un club de lectura es van prestar per a la missió i han aconseguit portar les dosis a un terç de la seva població. La campanya de vacunació s’ha accelerat als

- R. M. DE F.

Quan Gillian Baudo va fundar un petit club de lectura al poble de Nou Mèxic on viu, només buscava fer amigues amb interessos similars als seus per desfer-se de la solitud que sentia llavors. Li va posar de nom el Club de Lectura de les Senyores Fabuloses cap al 2013 i es van estrenar amb The bean trees, la novel·la de Barbara Kingsolver sobre els dilemes de la maternitat i l’esquiu sentit de pertinença. Durant anys, la dotzena de lectores del club, totes elles profession­als i en la quarantena, es van reunir una vegada al mes en un restaurant per parlar de literatura i de la vida. Fins que va arribar la pandèmia i una trucada de telèfon que alteraria les seves vides anònimes per situar-les en el centre de la conversa nacional sobre la vacunació contra el coronaviru­s.

La trucada va arribar des del Departamen­t de Salut de Nou Mèxic el Nadal passat. L’estat tenia vacunes contra la Covid-19, però no tenia prou mans per administra­r-les a Ruidoso, el petit poble turístic de 8.000 habitants on viu Baudo. El mateix problema que va marcar els primers compassos de la campanya de vacunació als EUA, llastrat per la falta de planificac­ió de l’Administra­ció Trump i l’absència d’un pla nacional per afrontar aquest herculi desafiamen­t. «Tot va passar molt ràpid. Ens van demanar ajuda un 28 de desembre i el 3 de gener ja estàvem administra­nt les primeres vacunes», afirma Baudo per telèfon. Unes 300 el primer dia.

Les Senyores Fabuloses van transforma­r l’spa mèdic del doctor Stephen Rath, el marit d’una de les integrants del club i la persona que va rebre la trucada del Departamen­t de Salut, en una clínica de vacunació. Per administra­r les injeccions van reclutar les infermeres, la farmacèuti­ca i la metge del club, mentre que la resta d’integrants feia tasques administra­tives, registrava pacients, feia campanyes de conscienci­ació a Facebook o pentinava les escoles del poble per animar els professors a vacunar-se. Fins a 50 hores de feina voluntària a la setmana, que van servir per vacunar 2.400 persones abans que acabés el mes, un terç de la població de Ruidoso.

«Aquest poble ha tingut uns índexs de contagi molt alts des del principi, en part perquè rebem molt turisme de Texas i els visitants rarament porten mascareta o mantenen la distància social», diu aquesta professora de ioga de 46 anys, mare de dos fills. «Quan ens van donar l’oportunita­t de vacunar-nos, gairebé tot el poble va recolzar el projecte. La gent està molt agraïda i alleujada per haver pogut recuperar una mica de normalitat. Alguns ballaven o ploraven després de rebre la vacuna», diu Baudo.

Millor que la mitjana nacional

Ruidoso pot sentir-se afortunat perquè ha aconseguit vacunar un percentatg­e molt superior a la mitjana del país, on només un 13% de la població ha rebut la primera dosi i el 6% les dues, segons dades de Bloomberg. Però la frustració del primer mes comença a deixar pas a l’optimisme a mesura que Biden centralitz­a la gestió de la campanya i se superen els objectius inicials de la seva Administra­ció, que es va proposar administra­r un milió de vacunes diàries. La setmana passada es van rondar els 1.7 milions de dosis diàries. Entre altres coses perquè el subministr­ament ha començat a arribar a les farmàcies i s’han habilitat grans centres de vacunació en estadis i clíniques mòbils.

A més, Pfizer i Moderna semblen haver superat els problemes inicials de fabricació i ahir van afirmar al Congrés que en les pròximes cinc setmanes distribuir­an 140 milions de dosis addicional­s. Les Senyores Fabuloses, mentrestan­t, han aconseguit situar Ruidoso al mapa i erigir-se en un model a seguir per altres comunitats del país.

Diaris com el Washington Post o television­s com la BBC han parlat de la seva història, publicitad­a per personalit­ats com Michelle Obama. L’autobiogra­fia de l’ex primera dama va ser l’últim llibre que van comentar abans que la pandèmia les obligués a fer les reunions de forma virtual. «És increïble pensar que la Michelle sap que existim. Si nosaltres hem pogut ajudar, qualsevol ho pot fer», afirma Baudo.

 ?? El Periódico ?? Algunes de les integrants del Club de Lectura de les Senyores Fabuloses, a la localitat de Ruidoso, a Nou Mèxic.
El Periódico Algunes de les integrants del Club de Lectura de les Senyores Fabuloses, a la localitat de Ruidoso, a Nou Mèxic.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain