El Periódico - Català

Els EUA detenen per tràfic de drogues la dona del Chapo Guzmán

> Emma Coronel, de 31 anys, està acusada d’enviar droga al país i de conspirar per ajudar el seu marit a escapar-se de la presó

- AGÈNCIES

Dilluns passat els Estats Units van detenir Emma Coronel Aispuro, la dona del narcotrafi­cant mexicà Joaquín Chapo Guzmán, acusada d’implicació en narcotràfi­c internacio­nal. Coronel, de 31 anys i amb doble nacionalit­at mexicana i nord-americana, va ser arrestada a l’aeroport internacio­nal de Dulles, a l’estat de Virgínia, prop de Washington.

L’acusada tenia previst comparèixe­r ahir per videoconfe­rència davant un tribunal federal de la capital nord-americana, el Tribunal del Districte de Colúmbia, segons el comunicat del Departamen­t de Justícia.

La dona del Chapo, que va atraure atenció mediàtica quan va acompanyar al seu marit durant el seu judici a Nova York entre el 2018 i el 2019, està acusada de «participar en una conspiraci­ó per distribuir cocaïna, metamfetam­ines, heroïna i marihuana per a la seva importació als Estats Units», indicava la nota oficial.

En concret, Coronel afronta una acusació criminal de «conspiraci­ó per distribuir un quilogram o més d’heroïna, cinc quilograms o més de cocaïna, 1.000 quilograms o més de marihuana i 500 grams o més de metamfetam­ines, per a la seva importació il·legal als Estats Units», precisa.

«A més, s’al·lega que Coronel Aispuro va conspirar amb altres per ajudar Guzmán en la seva escapatòri­a de l’11 de juliol del 2015 de la presó de l’Altiplano, localitzad­a a Almoloya de Juárez, a Mèxic», assenyala el comunicat.

Una vegada que el Chapo va ser arrestat de nou a Mèxic el gener del 2016, la seva dona va planejar una «altra escapada més de presó» juntament amb altres socis, abans que el que fos líder del càrtel de Sinaloa fos extradit als Estats Units el gener del 2017, assegura el Departamen­t de Justícia.

El Chapo va ser declarat culpable de narcotràfi­c per un jurat a Nova York el 2019 i ara compleix condemna a cadena perpètua en una presó de màxima seguretat de Colorado (Estats Units). Fa dos anys, Coronel va assistir gairebé cada dia a l’històric judici de tres mesos del seu marit a Nova York, mirant i somrient-li des del banc del públic. Les autoritats no van deixar que la jove el visités o parlés amb ell per telèfon. Tampoc el va poder tocar durant el procés, en el qual Coronel va causar enrenou a l’utilitzar el mòbil de l’advocada Colón a la cafeteria de la cort, una cosa absolutame­nt prohibida.

Còmplice del seu marit

Durant el judici, hi va haver moments que Coronel va ser presentada al públic com a còmplice del seu marit. Un testimoni que va cooperar amb l’acusació i que va ser mà dreta de l’excap del càrtel de Sinaloa va ser el que va confirmar que el 2014 i el 2015, quan el Chapo estava pres a l’Altiplano, a Mèxic, passava missatges a través de Coronel als seus col·laboradors per planificar la seva fuga a través d’un túnel d’1,5 km de llarg que arribava fins a la dutxa de la seva cel·la.

«El meu nom va ser esmentat diverses vegades i posat en dubte», va dir Coronel al culminar el judici. «D’això només puc dir que no tinc res de què avergonyir-me. No soc perfecta, però em considero un bon ésser humà que mai ha fet mal a ningú intenciona­lment», va afirmar llavors. Després va anunciar el llançament d’una línia de roba que portaria el nom del seu marit i les seves inicials, JGL.

 ?? Kevin Hagen / Efe ?? Emma Coronel, el febrer del 2019, després de donar-se a conèixer el veredicte en el judici contra el seu marit.
Kevin Hagen / Efe Emma Coronel, el febrer del 2019, després de donar-se a conèixer el veredicte en el judici contra el seu marit.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain