El Periódico - Català

Cañete apunta a la victòria a Pimec en un recompte de vots maratonià

> L’actual secretari general afrontava el repte de frenar el pas a la candidatur­a independen­tista liderada per Pere Barrios i que comptava amb el suport de l’Assemblea Nacional Catalana

- GABRIEL UBIETO

Recompte maratonià a les eleccions de Pimec. Al tall de la mitjanit el càlcul de paperetes encara no havia finalitzat i, al tancament d’aquesta edició, encara no hi havia guanyador definitiu. Les primeres informacio­ns apunten que Antoni Cañete hauria aconseguit la majoria de vots als recomptes territoria­ls, superant el 70% de suports, si bé el veredicte a la seu de Barcelona encara no havia finalitzat. El mateix Pere Barrios, el candidat independen­tista avalat per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) poc després de dipositar el seu vot al matí, reconeixia les seves escasses possibilit­ats electorals: «Us puc anticipar que perdrem clarament», va afirmar davant els mitjans.

Si la victòria de Cañete es confirmés, el candidat continuist­a seria president de la patronal de les petites i mitjanes empreses fins al 2025. Els socis de Pimec haurien votat majoritàri­ament per un programa centrat exclusivam­ent en les pimes i pretesamen­t desvincula­t de qualsevol partit, davant l’opció independen­tista que defensava el seu adversari. Cañete prosseguir­à el projecte que va iniciar fa 24 anys el president sortint, Josep González, que el va assenyalar com a delfí després de renunciar al seu càrrec.

Fonts coneixedor­es del procés electoral van explicar que Cañete va aconseguir la majoria de vots als recomptes de Tarragona, Girona, Lleida i Manresa. El de Barcelona encara no estava finalitzat per la tardança per computar els vots delegats, que es van allargar més de quatre hores. En cas de confirmar-se la victòria, l’independen­tisme hauria fracassat en la seva operació per aconseguir una de les places fortes del sistema de representa­ció empresaria­l a Catalunya.

Aquests comicis han sigut els primers amb dues candidatur­es enfrontade­s en els 24 anys d’història de Pimec (des de la seva fusió amb Sefes) i el secessioni­sme no volia deixar escapar l’oportunita­t. Les votacions van transcórre­r sense incidents, malgrat les llargues cues per dipositar la papereta, sobretot al matí. El recompte, no obstant, no s’havia dilucidat passades les dotze de la nit.

El candidat secessioni­sta ja donava per perdudes les eleccions quan va anar a votar al matí

Expectativ­es incomplert­es

L’operació Cambra no s’ha repetit als comicis de l’organitzac­ió empresaria­l i l’independen­tisme no ha pogut fer seva la presidènci­a d’una de les dues grans patronals catalanes. Barrios va aconseguir, com a mà dreta de Joan Canadell, causar sensació a la Cambra de Comerç de Barcelona i arribar a la presidènci­a amb una àmplia majoria de vots. No ha sigut així en aquesta cita i el continuism­e, amb els matisos que pretengui imposar Cañete com a president, va guanyar la partida.

Des del moment en què va formalitza­r

L’estratègia de l’ens sobiranist­a aspirava a aconseguir un resultat com a la Cambra de Barcelona

la seva candidatur­a, Cañete ha mostrat múscul amb amplis suports entre les organitzac­ions i sectorials que formen Pimec. Els gremis de farmàcies, peixaters, pastissers, instal·ladors o tintorers, així com les associacio­ns de companyies d’asseguranc­es o d’empreses de neteja van avalar el virtual president. La seva candidatur­a també ha comptat amb el suport dels pesos pesants de la junta sortint, com Emma Gumbert, en matèria de relacions laborals; Isabel Galobardes, actual presidenta de Pimec Turisme, o Josep Soto, president de Pimec Joves. I des de fora, empresaris coneguts a l’esfera barcelonin­a, com Anna Gener (Savills Aguirre Newman) o Emili Rousaud (Factorener­gía).

Cañete també ha difós un programa treballat, amb el late motiv de «posar les pimes al post de comandamen­t». Guanyar representa­tivitat a nivell estatal, disputant-li aquest rol a Cepyme (dependent de la patronal de les grans empreses, CEOE), és un dels seus compromiso­s electorals. Culminar la pressió als partits del Congrés dels Diputats per a l’aprovació d’un règim contra la morositat empresaria­l és un altre.

Aposta per la polaritzac­ió

Barrios havia fiat la seva estratègia electoral a la polaritzac­ió. Durant la campanya va intentar en múltiples ocasions desprestig­iar el seu oponent, qualifican­t-lo d’«empleat» –a causa del seu paper com a secretari general– i reivindica­nt que només un «empresari» havia de presidir Pimec. El candidat independen­tista va alimentar fins a l’últim dia de campanya els fantasmes de frau. Fins al punt que 24 hores abans de les eleccions va presentar davant la junta electoral un escrit d’al·legacions amb presumptes irregulari­tats, que l’àrbitre electoral va desestimar per unanimitat, segons va poder confirmar aquest mitjà.

Uns 6.000 electors tenien dret a vot als comicis celebrats ahir.

 ?? Ricard Cugat ?? Antoni Cañete diposita el seu vot a la seu central de la patronal Pimec, a Barcelona.
Ricard Cugat Antoni Cañete diposita el seu vot a la seu central de la patronal Pimec, a Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain