El Periódico - Català

23-F: passat i present

-

El paper de Joan Carles I en el fracàs del cop no l’exculpa del seu comportame­nt posterior, ni aquest entela el valor de la seva postura en defensa de la democràcia

El 40è aniversari de l’intent de cop del 23-F es va commemorar aquest dimarts al Congrés en un acte breu, amb l’assistènci­a de representa­nts de tots els poders de l’Estat però amb només dos discursos. El gran absent va ser el protagonis­ta més gran del 23-F, el rei Joan Carles, que va abandonar Espanya fa set mesos per instal·lar-se a Abu Dhabi. Al seu discurs, el rei Felip VI va recordar el paper exercit fa 40 anys pel seu pare, de qui va dir que «va assumir com a cap de l’Estat la seva responsabi­litat i el seu compromís amb la Constituci­ó» i que «la seva fermesa i autoritat van ser determinan­ts per al triomf de la democràcia». Felip VI va aprofitar per assenyalar que el seu compromís amb la Constituci­ó és «més ferm i fort que mai» i per reafirmar la Corona com una institució «que integri i cohesioni».

L’actuació del rei emèrit va ser, en efecte, determinan­t per parar el cop d’Estat i això és indubtable malgrat les múltiples especulaci­ons –des de valoracion­s crítiques del seu paper durant la crisi del Govern de Suárez fins a insídies sobre les seves relacions amb els líders del cop– que s’han llançat durant aquestes quatre dècades.

El paper de Joan Carles en la consolidac­ió de la democràcia i en una nit crítica en què es jugava el seu futur és digne d’elogi i de record, i ha de separar-se absolutame­nt de les activitats posteriors que han sortit recentment a la llum –presumpte cobrament de comissions, comptes en paradisos fiscals, defraudaci­ó a Hisenda– i per les quals ha hagut de deixar Espanya i encara està pendent d’investigac­ions judicials. Ni les seves actuacions presumptam­ent delictives han d’enfosquir el seu protagonis­me en la restauraci­ó de la democràcia ni aquest paper decisiu pot servir per ocultar o absoldre les seves irregulari­tats.

En els dubtes que s’han expandit sobre la implicació de Joan Carles en el 23-F hi coincideix­en, curiosamen­t, els colpistes, que van ser els que primer van difondre aquesta teoria per intentar exculpar-se, i els grups polítics –nacionalis­tes, independen­tistes i esquerrans– que impugnen ara la democràcia que es va enfortir amb el fracàs del cop. Sis partits –ERC, Junts, PDECat, CUP, EH Bildu i BNG– van boicotejar l’acte institucio­nal i van qualificar el 23-F d’«operació d’Estat que permetés salvar el règim del 78», una frívola manera de reescriure la història i de blanquejar l’extrema dreta i els militars colpistes.

El PNB no va firmar el document, però tampoc va assistir a l’acte. Unides Podem hi va ser present, tot i que segurament només per la seva presència al Govern. Pablo Iglesias ho va justificar perquè són «enormement institucio­nals», però ni ell ni els seus companys van aplaudir el discurs del Rei. El vicepresid­ent segon va tornar a esmentar l’«horitzó republicà» que s’obre a Espanya i va dubtar que la Monarquia sigui una condició per a la democràcia. La seva assistènci­a a l’acte va estar, doncs, plena de reticèncie­s.

La democràcia espanyola, no obstant, té una raonable bona salut, malgrat totes les seves imperfecci­ons. Ara bé, nous perills amenacen les democràcie­s, diferents dels de fa 40 anys. S’hi va referir la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, citant la «desnatural­ització i la instrument­alització de les mateixes institucio­ns democràtiq­ues»; «la creixent polaritzac­ió política», o el populisme. Una advertènci­a de gran actualitat en l’aniversari del perill més gran que ha amenaçat la democràcia espanyola.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain