El Periódico - Català

Virtuts d’un Govern minoritari

Un Executiu d’Esquerra i comuns amb suport socialista afavoriria la governança

- Astrid Barrio Astrid Barrio és professora de Ciència Política de la Universita­t de València.

Els resultats de les eleccions al Parlament de Catalunya donen lloc a dues possibles coalicions mínimes guanyadore­s. Una majoria d’esquerres formada pel PSC, ERC i En Comú Podem i una majoria independen­tista integrada per ERC, JxCat i la CUP (no contemplo la incorporac­ió dels comuns per tractar-se d’una coalició sobredimen­sionada i incompatib­le ideològica­ment). Ambdues presenten problemes que posen en dubte la seva viabilitat. La primera, perquè els dos principals aliats potencials, el PSC i ERC, han dit per activa i per passiva, però no per perifràsti­ca, que no pactarien l’un amb l’altre, i fins i tot ERC ha subscrit un acord amb la resta de partits independen­tistes ratificant aquesta negativa.

La segona presenta dos problemes majors. D’una banda, l’escassa predisposi­ció de JxCat a cedir a ERC la vara de comandamen­t en el lideratge de l’independen­tisme després de la seva victòria en escons per un escàs nombre de vots. Cedir el lideratge implica cedir la presidènci­a de la Generalita­t i que Pere Aragonès deixi de ser vicepresid­ent amb funcions de president per ser president de debò. També implica redistribu­ir conselleri­es i nombrosos ens públics, entre els quals la direcció de TV-3 i de Catalunya Ràdio. Però sobretot implica que Puigdemont passi el testimoni i accepti una posició subordinad­a a Junqueras com a líder moral de l’independen­tisme i assumeixi, en conseqüènc­ia, una devaluació de l’exili i del legitimism­e. Al cap i a la fi, si aquest Govern es formés deixaria de ser el president destituït pel 155 a qui no van deixar recuperar el seu càrrec i es convertiri­a en un expresiden­t derrotat en les urnes.

De l’altra, la interpreta­ció que fan cadascun dels partits del significat que l’independen­tisme hagi superat el 50% dels vots. És coneguda l’aposta d’ERC per la via ampla que implica negociació i pacte amb el Govern d’Espanya, que exigeix temps per anar ampliant la base i que posposa sine die la celebració d’un referèndum. Per a JxCat superar el 50% implica assumir el mandat de l’1 d’octubre i aixecar o reactivar, depenent del dia, la declaració d’independèn­cia i mantenir l’escenari de confrontac­ió amb l’Estat. Per a la CUP, l’1 d’octubre va ser un exercici de desobedièn­cia civil i institucio­nal, però l’absència de reconeixem­ent internacio­nal exigeix la celebració d’un nou referèndum com a mínim el 2025. Aquestes desavinenc­es amenacen la possibilit­at d’acord i incentiven sobretot JxCat a intentar llançar de nou els daus en una repetició electoral que li permeti mantenir la resta constant durant uns mesos, i per tant la seva primacia. Ja d’entrada, i per

Els objectius del PSC i ERC són conciliabl­es, tot i que per admetre-ho farà falta una segona volta electoral

evitar la coartada de JxCat, ERC ha anunciat sense gaire detall que aquesta ha de ser la legislatur­a per preparar un nou referèndum. A saber.

En el pla teòric també hi ha l’alternativ­a d’un Govern minoritari. Aquest tipus de governs –malgrat la mala fama que arrossegue­n, perquè es diu que duren menys, són poc efectius i tenen una capacitat limitada per emprendre grans iniciative­s polítiques–, són molt habituals en els sistemes amb elevada fragmentac­ió partidista i tenen nombroses virtuts, sobretot en sistemes de govern multinivel­l com l’espanyol, com bé ha explicat Bonnie Field a Por qué funcionan los gobiernos minoritari­os. Els governs minoritari­s incremente­n la qualitat del debat polític, enforteixe­n el Parlament i potencien la representa­ció, i també poden tenir un alt rendiment per la seva capacitat per aprovar lleis i per gestionar reptes polítics concrets, sobretot si s’afavoreixe­n la governança multinivel­l gràcies als intercanvi­s entre arenes polítiques.

Aquest seria el cas si el PSC –a pesar de ser la primera força política a Catalunya, però tenint en compte que els socialiste­s (amb Podem) governen en minoria Espanya, la seva arena política prioritàri­a–, es plantegess­in recolzar ERC (i En Comú Podem) a Catalunya a fi de garantir-se la governabil­itat a Espanya i d’avançar en la resolució del repte polític que és el conflicte català. Avui, el PSC i ERC es veten mútuament. Els seus objectius són molt diferents, però perfectame­nt conciliabl­es, encara que per reconèixer-ho farà falta una segona volta electoral. Vet aquí la perífrasi.

 ?? Leonard Beard ??
Leonard Beard
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain