El Periódico - Català

Per què ens ha sorprès la vacuna russa

Hem assistit a la publicació a la prestigios­a revista ‘The Lancet’ dels resultats de l’assaig clínic de la vacuna russa Sputnik V. Aquests han causat gran enrenou, ja que posicionen aquesta vacuna com una de les més prometedor­es del món. Ens ha agafat de

- MATILDE CAÑELLES LÓPEZ MERCEDES JIMÉNEZ SARMIENTO

La ciència actual russa és hereva de la soviètica i té caracterís­tiques peculiars. A la Unió Soviètica, la ciència era una de les activitats més prestigios­es. Els científics eren a la part més alta de la piràmide social, eren molt respectats, tenien certs privilegis comparats amb altres profession­s i es caracterit­zaven per la seva gran vocació i patriotism­e. Com ens explica l’historiado­r Nikolai Krementsov al seu imprescind­ible llibre Stalinist Science, la ciència soviètica que es va forjar durant l’estalinism­e estava molt enfocada cap a qüestions pràctiques i funcionava com una eina en mans de l’Estat, amb grans centres i instituts molt jerarquitz­ats, finançats i gestionats directamen­t pel Govern i controlats pel Partit Comunista.

En aquest ambient, els científics no necessitav­en preocupars­e per burocràcie­s ni per publicar els seus resultats en revistes internacio­nals. D’aquesta manera, el país tenia una elit intel·lectual formada pels millors cervells. Eren persones que dedicaven tots els seus esforços a construir models, obtenir resultats i, en l’esfera biomèdica, a curar malalties. Publicar era secundari. Tot i que molt d’això ha canviat des que es va dissoldre la Unió Soviètica, és lògic que quedin inèrcies i contrastos amb la ciència de la resta del món.

¿On es va dissenyar?

 ?? Effe / Miguel Gutiérrez ?? Vials de la vacuna Sputnik V en un centre de salut de Caracas (Veneçuela).
Effe / Miguel Gutiérrez Vials de la vacuna Sputnik V en un centre de salut de Caracas (Veneçuela).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain