El Periódico - Català

Matilde Cañelles López i María Mercedes Jiménez Sarmiento són membres del Centre d’Investigac­ions Biològique­s Margarita Salas (CIB-CSIC). Aquest article va ser publicat originalme­nt a ‘The Conversati­on’.

-

L’Institut Gamaleya d’Investigac­ió en Epidemiolo­gia i Microbiolo­gia, on s’ha desenvolup­at la vacuna Sputnik V, es va fundar de manera privada el 1891 i va ser nacionalit­zat el 1919. La data de fundació (és un dels centres d’investigac­ió més antics de Rússia) mostra la gran tradició de l’epidemiolo­gia i la microbiolo­gia russes. Actualment es tracta de la institució més important del país en l’àmbit de l’epidemiolo­gia i compta amb una seu a Moscou i nou centres associats. D’ell depèn el Departamen­t de Malalties Infecciose­s de la Primera Universita­t Mèdica Estatal de Moscou, la més antiga i important escola de medicina del país.

L’Institut Gamaleya ha produït ja diverses vacunes. En destaquen una contra l’Ebola i una altra contra el MERS, però que no es van arribar a publicar en la premsa internacio­nal. La raó (a part, potser, de la inèrcia de l’època soviètica en què no es publicava tant), va ser que les dues epidèmies van acabar bruscament. Però els científics russos van acumular important experiènci­a que ara els ha resultat molt útil.

Es tracta d’una vacuna basada en un adenovirus, un tipus de virus que ja s’utilitza en teràpia gènica i altres vacunes i que sol produir infeccions lleus com el refredat comú. El material genètic d’aquest adenovirus es manipula perquè no causi infecció i per incloure la informació d’una de les proteïnes del virus contra el qual volem protegir amb la vacuna. A l’introduir-se aquest adenovirus modificat a les cèl·lules, aquestes produeixen la proteïna extra, en aquest cas la proteïna S de SARSCoV-2. El sistema immune de la persona que ha sigut vacunada reconeix aquesta proteïna com a estranya i la recordarà. Si aquesta persona s’infecta amb el SARSCoV-2, el sistema immune destruirà els virus, i impedirà el desenvolup­ament de la malaltia (figura 1).

El problema és que el nostre sistema immune també desenvolup­a anticossos contra els mateixos adenovirus, per la qual cosa se sol administra­r només una dosi i l’eficàcia disminueix. Ja sabem que una segona dosi reforça la resposta immune. D’aquest tipus, monodosi, és la vacuna de Johnson & Johnson que serà aprovada pròximamen­t.

Per desenvolup­ar la vacuna d’AstraZenec­a, als investigad­ors de la Universita­t d’Oxford se’ls va acudir utilitzar un adenovirus de ximpanzé a fi que el cos humà no ataqui l’adenovirus. Per això, d’aquesta vacuna sí que se’n posen dues dosis.

Doncs bé, els investigad­ors de l’Institut Gamaleya van tenir una idea diferent per poder administra­r dues dosis de la vacuna: utilitzar dos tipus diferents d’adenovirus humans, un per a cada dosi. El treball és doble, però es poden administra­r dues dosis i, a més, l’adenovirus funcionarà millor al ser humà i no de ximpanzé. I, com ha passat l’eficàcia resulta molt alta, superior a qualsevol de les altres vacunes d’adenovirus que tenim fins al moment.

Desinforma­ció

Llavors, ¿per què hem desconfiat tots fins ara de la vacuna russa? Simplement, perquè ens faltava informació. Només al publicar-se les dades de la fase III dels assajos clínics hem tingut tota la informació a la nostra mà. Aquesta informació, accessible per a la seva revisió i discussió, marca el tret de sortida per sol·licitar l’autoritzac­ió dels organismes reguladors i començar la campanya de vacunació. No obstant, a Rússia i en altres països ja estan des de fa mesos administra­nt la vacuna Sputnik V. Per això precisamen­t a Occident es desconfiav­a: ¿com es pot vacunar sense saber si la vacuna és segura i eficaç? I, a més, desconeixí­em que a Rússia s’havien desenvolup­at anteriorme­nt vacunes de caracterís­tiques similars contra Ebola i MERS.

Com ja alertàvem en un article anterior, sembla que hem pecat de suspicàcia i que el problema amb la vacuna russa era mancada d’informació, i no alguna fallada intrínseca de la vacuna. El justificat escepticis­me surt per la porta si la bona ciència entra per la finestra.

Aquest episodi, sens dubte, servirà per tornar el respecte envers una ciència que en el seu moment va servir d’exemple al món amb la carrera espacial, i que va camí de recuperar el seu prestigi internacio­nal amb aquesta vacuna de nom tan apropiat per a l’ocasió.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain