El Periódico - Català

Negacionis­me i ‘fake news’

- José Manuel Fernández-Arroyo

La ignorància és endèmica en l’ésser humà des de la seva existència. I en aquesta era no és un problema d’accés a la informació, sinó tot el contrari. Existeix un excés d’informació (infoxicaci­ó). La informació enganyosa o directamen­t falsa (fake news) que transmeten determinat­s grups de poder polític i mediàtic maneja al seu aire certes masses que segueixen els seus preceptes sense qüestionar-los i ignorant qualsevol rigor científic antropològ­ic o de sentit comú.

De tota aquesta voràgine de la desinforma­ció han sorgit els anomenats negacionis­tes, que igual asseveren que la Terra és plana com que el final de les vacunes és implantar-nos un microxip per controlar-nos. Negar la circumferè­ncia terrestre, o el canvi climàtic, o la pandèmia o l’eficàcia de les vacunes s’ha convertit en l’esport nacional (i internacio­nal) d’uns quants a l’albor dels divulgador­s de consignes simples i directamen­t destructiv­es a través de les seves plataforme­s.

A l’edat mitjana, quan la Santa Inquisició es va implantar en el que ara és Espanya, les masses van ser convençude­s que el dimoni amenaçava la fe cristiana i es va iniciar una caça de bruixes i altres heretges, a qui empresonav­en en condicions infrahuman­es o directamen­t aniquilave­n.

Avui, en ple segle XXI, es repeteix la història, en un context diferent, evidentmen­t. En lloc de recórrer a deïtats, el recurs és més mundà. N’hi ha prou de recordar les recents imatges de l’assalt al Capitoli a Washington per comprendre la decadència de la societat a nivells realment preocupant­s. I tot això es produeix en plena pandèmia global, la qual cosa reflecteix l’individual­isme generalitz­at que s’imposa sense remei i l’absoluta falta d’empatia entre semblants.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain