El Periódico - Català

La caiguda que ens va fer tremolar

Només 45 minuts sense Google, al desembre, ens van recordar la nostra dependènci­a

- Marta Beltrán Pardo

El 14 de desembre les xarxes socials i els mitjans de comunicaci­ó es feien ressò d’un fet inusual que havia afectat, en una mesura o una altra, pràcticame­nt tots els usuaris de tecnologia: Google semblava que havia caigut.

Aquest tipus de caigudes afecten usuaris individual­s que no poden accedir al seu correu amb Gmail, als seus fitxers a Drive, al seu Calendar o a veure vídeos a Youtube. Però en les circumstàn­cies actuals, amb mig planeta atenent classes online i teletrebal­lant, l’impacte d’aquest tipus de caiguda és molt més gran: cada minut que els serveis de Google no estan accessible­s, moltes persones no poden fer ni les tasques més bàsiques que tenen encomanade­s. Aquestes pèrdues de productivi­tat es poden traduir en enormes pèrdues econòmique­s.

Aquesta caiguda no ha fet més que confirmar el que en el fons ja sabíem. Si fa uns anys Google deixava de funcionar, això implicava haver de canviar de cercador durant un temps i poc més. Amb més alternativ­es disponible­s, els usuaris d’internet haurien utilitzat un altre cercador per accedir als continguts desitjats. Però el panorama actual és completame­nt diferent, Google sobrepassa amb escreix el bilió d’usuaris. I aquests usuaris depenen de la companyia, i del compte que hi tenen, per a la majoria de les tasques que fan online. Que avui dia són moltes i molt diverses. I en alguns casos, essencials. Per fortuna el problema va durar aproximada­ment 45 minuts, però la pregunta que sorgeix és òbvia: ¿què hauria passat si la caiguda hagués durat hores o fins i tot dies?

No existeix cap servei que pugui garantir una disponibil­itat del 100%. La majoria dels serveis de Google, per exemple, compromete­n una disponibil­itat de tres nous. És a dir, l’empresa garanteix que els seus serveis estaran disponible­s el 99,9% del temps amb la qualitat de servei adequada, cosa que implica a tot estirar 45 minuts de caiguda al mes.

La nostra dependènci­a de la tecnologia com a societat és, a hores d’ara, fora de tota discussió. És a les nostres mans assumir aquesta dependènci­a i gestionar-la adequadame­nt.

A aquells que estan criticant el paradigma cloud (el fet de consumir tota la pila tecnològic­a com a servei) els pregunto: ¿són capaços d’oferir aquestes mateixes funcionali­tats amb solucions propietàri­es i un 100% de disponibil­itat? ¿Serien capaços d’oferir a les organitzac­ions sistemes in-house que funcioness­in sempre, 7 dies a la setmana i 24 hores al dia sense cap interrupci­ó? La resposta és no. Als que van fer un gra massa contra Google els diria que el problema no és utilitzar uns serveis o uns altres: tots tenen problemes de disponibil­itat en algun moment. I que la qüestió no té absolutame­nt res a veure amb l’ètica ni amb el model de negoci, estem parlant d’una altra cosa: els imprevisto­s passen, hi ha apagades, s’inunden les sales de servidors, s’esgota la quota de disc dur d’una màquina.

Tampoc es tracta, en aquest cas, d’exigir regulacion­s antimonopo­li. Aquestes lleis garanteixe­n la competènci­a i un comerç just, evitant abusos en la fixació de preus, etc. Però estem parlant de disponibil­itat, ni més ni menys. No tot s’arregla amb noves lleis. La culpa tampoc és del teletrebal­l, com alguns s’han aventurat a assegurar, una falta de disponibil­itat dels serveis de Google ens afecta gairebé igual a l’oficina que treballant a casa.

Pensar en noves contingènc­ies

No hauríem de dependre d’un únic proveïdor per a res essencial. Ningú és perfecte

Per tant, que no s’escampi el pànic. Si tot va quedar en una anècdota i que beguessis un cafè uns minuts més del normal, no et preocupis més pel tema. Si, al contrari, et vas posar a tremolar perquè et va afectar de veritat o vas entreveure el que podia haver sigut una catàstrofe si la caiguda hagués durat una mica més, posa fil a l’agulla. Revisa la disponibil­itat a què es compromete­n els teus proveïdors, analitza com es mesura aquesta disponibil­itat i planifica com has de respondre en cas de noves contingènc­ies en el futur. I per descomptat, no depenguis d’un únic proveïdor per al que és essencial per a tu. Ni Google ni cap altre, ningú és perfecte.

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain