El Periódico - Català

Bates blanques

- Luisa Vicente

Els símbols són una fórmula per comunicar missatges socials. La bata blanca dels metges és el símbol d’identitat dels profession­als de la salut, i representa autoritat, bondat, intimitat, puresa i seguretat. A part d’evocar aquests valors, distingeix els profession­als de la salut d’altres profession­s. Abans del segle XIX la bata era de color negre, i representa­va serietat, formalitat i dol. Posteriorm­ent es va canviar pel color blanc que vesteixen actualment.

No obstant, l’ús de la bata blanca ha arribat a interferir en la relació amb els pacients, per això es desaconsel­la en alguns casos. En les visites a pediatres i psiquiatre­s s’ha comprovat que la bata blanca expressa autoritat i tendeix a desconcert­ar els pacients; per això solen vestir robes de color pastel o de carrer en les seves consultes privades. És una manera d’evitar el distanciam­ent.

Malgrat que la bata suggereix més rigor científic en la realitzaci­ó de les pràctiques sanitàries, sembla que només portar-la ja demostra la categoria de ser un bon profession­al, i també crec que els pacients hauríem d’aprendre a valorar el metge no per la bata blanca que vesteix, sinó per la persona que hi ha a sota. Per part dels metges, si posarse-la ajuda a infondre seguretat als seus pacients, endavant. Si ho fan per ego, acabaran empresonat­s en ella per sempre. Per infondre confiança als pacients n’hi hauria prou que el metge s’identifiqu­és amb si mateix i tingués vocació de servir els altres, i que els seus fets fossin profession­als, irreprotxa­bles, humans i empàtics. Si no és un bon metge, tot i que vesteixi la bata blanca mai se l’identifica­rà amb el que aquesta representa.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain