El Periódico - Català

Salut es planteja «donar aire» a comerços i restaurant­s

El Govern debatrà avui sobre si prolongar les restriccio­ns. Argimon creu que el canvi de tendència en la Rt es deu a la soca britànica.

- BEATRIZ PÉREZ

El secretari de Salut Pública de Catalunya, Josep Maria Argimon, va advocar ahir per «donar aire» als sectors més perjudicat­s per les restriccio­ns adoptades contra l’avanç del coronaviru­s, com el comerç (tancat a tot el territori durant els caps de setmana, amb els centres comercials clausurats els set dies de la setmana) i la restauraci­ó.

La Generalita­t té previst iniciar avui les «converses» amb els sectors implicats, va anunciar ahir Argimon al ser preguntat per la possible relaxació de mesures en una roda de premsa sobre el procés de vacunació. El secretari de Salut Pública és de l’opinió que, tot i que el ritme de millora s’ha alentit a Catalunya els últims dies, s’haurien de suavitzar les mesures. «Hem de donar aire a qui no té aire», va dir ahir l’epidemiòle­g.

«Fa uns dies que estem estancats; baixem, però molt a poc a poc», va reconèixer Argimon. Des de mitjans de la setmana passada, s’ha registrat a Catalunya un canvi de tendència en la propagació del coronaviru­s, amb una velocitat de transmissi­ó (o Rt) que ja ratlla l’1.

Una possible explicació a aquest fre en la baixada del virus podria ser la presència de la variant britànica del coronaviru­s, que és més contagiosa que la de Wuhan i que ja es troba en entorn del 40% dels casos positius. «No crec que les eleccions del 14-F hi hagin tingut res a veure», es va afanyar a puntualitz­ar el secretari de Salut Pública, conscient que el procés electoral celebrat a Catalunya fa dues setmanes ha sigut assenyalat com un dels factors que hauria reactivat la transmissi­ó.

Població de 45 a 55

Juntament amb Argimon, la subdirecto­ra de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, va informar que la setmana vinent la Conselleri­a de Salut anunciarà que començarà a vacunar la població d’entre 45 i 55 anys. «Són moltes persones, així que farem una estratègia selectiva», va remarcar Cabezas. Es començaran a vacunar quan acabi la immunitzac­ió del personal essencial. Catalunya ja ha acabat de vacunar avis en residèncie­s i sanitaris, i ara està «immersa» en els persones dependents més grans de 80 anys, que aquests dies ja estan començant a ser citats pels seus centres de salut.

Segons dades de la Conselleri­a de Salut de la Generalita­t, la vacuna contra la Covid-19 pot arribar a evitar «entre 600 i 650» morts al mes als centres geriàtrics. Des de l’inici de la vacunació, el 27 de desembre passat, a Catalunya s’han posat 505.429 vacunes: 321.266 primeres dosis i 184.161 segones.

 ?? Ricard Cugat ?? Terrasses amb les taules plenes a la Barcelonet­a, el 13 de febrer.
Ricard Cugat Terrasses amb les taules plenes a la Barcelonet­a, el 13 de febrer.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain