El Periódico - Català

Detectats 40 vídeos contra les vacunes a les xarxes socials

El Consell Audiovisua­l de Catalunya alerta sobre els missatges que desmenteix­en la gravetat de la Covid-19 i critiquen els tractament­s.

- EL PERIÓDICO

El Consell Audiovisua­l de Catalunya (CAC) ha detectat 40 vídeos a les plataforme­s Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube que qüestionen i neguen la seguretat i l’eficàcia de les vacunes, i fins i tot la necessitat de la vacunació contra la Covid.

Així es recull a l’informe ¿Com detectar les ‘fake news’ sobre les vacunes de la Covid-19? Sis preguntes que ens hauríem de fer davant els continguts sobre les vacunes, que el CAC va presentar ahir en el marc del webinar La desinforma­ció sobre les vacunes de la Covid-19.

A l’acte, el president del CAC, Roger Loppacher, va assenyalar que els informes s’han reportat a les respective­s empreses perquè «prenguin les mesures convenient­s», i va apel·lar a la responsabi­litat de les plataforme­s i els proveïdors de serveis d’internet per «resoldre la situació de manera immediata».

Youtube controla

Segons l’informe, a Youtube només s’ha localitzat un vídeo i es destaca que la plataforma està adoptant cada vegada més mesures de moderació per evitar la presència de desinforma­ció.

L’informe revela que el 70% dels continguts audiovisua­ls detectats inclouen crides explícites a no vacunar-se contra la Covid-19 amb missatges com «Sisplau, no es posin la vacuna» o «¡No permeti que li inoculin això!» i la difusió d’etiquetes o hashtags com «#NoTeVacune­s».

El missatge que més apareix als vídeos és negar la seguretat de la vacuna a causa de la rapidesa en el seu desenvolup­ament des de l’aparició de la pandèmia i a l’aplicació de tècniques innovadore­s en la investigac­ió com l’ARN missatger, que es qualifica com a perillosa i amb risc de produir alteracion­s genètiques.

El CAC també ha observat que en el 40% dels vídeos s’afirma que les vacunes provocarie­n esterilita­t i afectació neuronal en les persones inoculades. Concretame­nt, l’informe cita que en un dels vídeos es diu que «el preu d’inocular-se la vacuna és que el 97% dels homes quedaran estèrils, que els nens petits desenvolup­aran caracterís­tiques sexuals secundàrie­s com ara androgínia o inhibició de desig sexual, i que el 45% de les nenes es quedaran estèrils».

A més, el 27,5% dels vídeos detectats neguen la necessitat de les vacunes contra el coronaviru­s, amb missatges que trivialitz­en la gravetat de la malaltia i minimitzen les taxes de letalitat. Els vídeos proposen prendre vitamines com a alternativ­a i afirmen que la Covid no ha matat ningú que no tingués una patologia prèvia.

 ?? Sergi Conesa ?? Preparació d’una dosi d’una vacuna contra la Covid.
Sergi Conesa Preparació d’una dosi d’una vacuna contra la Covid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain