El Periódico - Català

Galícia podrà multar els que es neguin a vacunar-se

- EL PERIÓDICO

El Parlament de Galícia ha aprovat la reforma de la llei de salut gallega que establirà multes de 1.000 a 600.000 euros per a infraccion­s sobre la salut pública, entre elles negar-se «injustific­adament» a la vacunació. La proposta va ser presentada pel Partit Popular de Galícia, que ahir va aconseguir la seva acceptació només amb els vots a favor del partit de Feijóo.

El Bloc Nacionalis­ta Gallec (BNG) i el Partit Socialista de Galícia (PSdeG) van votar en contra de la reforma de la llei de salut del 2008. Els partits de l’oposició van rebutjar l’obligatori­etat de la vacuna per considerar que només servirà per «donar ales als negacionis­tes». El PP gallec ja ha assegurat que aquestes multes només es podran establir en circumstàn­cies molt concretes.

Aquesta reforma de la llei estableix com a sancions molt greus els incomplime­nts de l’obligació d’utilitzar la mascareta o la «negativa injustific­ada» a la vacunació «quan es produeixi un risc o dany molt greu per a la salut de la població». Entre les accions sancionade­s també hi ha la falta de compliment voluntari de les mesures d’aïllament o de l’obligació de quarantena.

A més, es faculta les autoritats sanitàries a «adoptar mesures preventive­s d’obligat compliment», sempre que se sospiti de l’existència d’un possible risc imminent o greu per a la salut de la resta de ciutadans. Aquestes restriccio­ns poden anar des de la confiscaci­ó de productes, fins al tancament d’empreses o limitació d’horaris. També podran ordenar la prestació de serveis personals, així com mesures de control de persones malaltes i submissió a tractament o a quarantena.

Les mesures s’adoptaran «de manera motivada, després d’avaluar els principis científics» i seguint «el principi de precaució», estableix la llei.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain