El Periódico - Català

La hipòtesi d’una vacuna anual contra la Covid-19 pren cos

Fa temps que els experts adverteixe­n que és possible que la població s’hagi d’immunitzar contra el SARS-CoV-2 amb una pauta similar a la que se segueix amb la grip.

- BEATRIZ PÉREZ

És molt possible que, durant els pròxims anys, sigui necessari vacunar-se contra la Covid-19 almenys una vegada a l’any. Són diversos els experts que fa temps que ho adverteixe­n i ahir tampoc va rebutjar aquesta possibilit­at la subdirecto­ra general de Promoció de la Salut de Catalunya, Carmen Cabezas. Segons ella, no és descartabl­e que la immunitzac­ió del coronaviru­s s’hagi de repetir cada any, com es fa amb la de la grip, actualitza­nt-la a noves variants. Les dades de la conselleri­a reflecteix­en que la vacuna contra la Covid-19 evita «entre 600 i 650» morts al mes en geriàtrics.

Així mateix, Cabezas va explicar que la previsió és arribar al 40% de la població vacunada contra la Covid al juny. Ho va dir en declaracio­ns a RAC-1, on va matisar que aquest percentatg­e «depèn molt del nombre de dosis disponible­s». La doctora es va mostrar esperançad­a que aquest 40% inclouria la població de més risc, ja sigui per edat o patologies.

Cabezas va explicar que Catalunya està ara vacunant simultània­ment diversos col·lectius. Entre aquests, als més grans de 80 anys, que, va insistir Cabezas, estaran vacunats al març o potser una miqueta abans. En aquests casos, és l’atenció primària la que es posa en contacte amb les persones per concertar una cita. Passa el mateix per als grans dependents, malgrat que en aquests casos es fan desplaçame­nts al domicili. A més, s’està iniciant la vacunació a les persones trasplanta­des amb la vacuna de Moderna.

Col·lectius

Cabezas va demanar tranquil·litat perquè precisamen­t Moderna és la vacuna des d’on arriben menys dosis. Paral·lelament, s’està administra­nt la vacuna d’AstraZenec­a als col·lectius essencials. Una vegada es completin tots aquests grups, Cabezas va explicar que es vacunarà els més grans de 70 anys, els més grans de 60 i després els menors de 60 amb condicions de risc. A més, es vacunarà els que tinguin entre 45 i 55 anys amb AstraZenec­a una vegada s’acabi el col·lectiu de personal essencial. «Tot això ho volem fer abans del juny», va manifestar. Totes aquelles persones que no compleixin cap dels requisits d’aquests grups seran vacunades a partir del juny, quan podria començar la vacunació en la població general.

Segons va anunciar Cabezas ahir a la tarda en una roda de premsa, hores després, la setmana vinent la conselleri­a anunciarà que començarà a vacunar la població d’entre 45 i 55 anys. «Són moltes persones, així que farem una estratègia selectiva», va remarcar Cabezas. Catalunya ja ha acabat de vacunar persones grans en residèncie­s i sanitaris, i ara està «immersa» en els grans dependents de més de 80 anys.

Sobre la limitació a 55 anys de la vacuna d’AstraZenec­a, Cabezas va considerar que s’acabarà revisant i s’ampliarà als 65, però va avisar que no serà de manera imminent, sinó que creu que s’esperarà a tenir els resultats d’estudis que s’estan fent als Estats Units.

La subdirecto­ra de Promoció de la Salut va reconèixer que el cap de setmana passat es van administra­r menys dosis, però va defensar que s’està vacunant a un ritme diari d’unes 10.000 vacunes de dilluns a divendres.

Situació epidemiolò­gica

Durant els últims dies, Catalunya ha experiment­at un fre en la progressiv­a baixada de contagis diaris que registrava des del gener. «Fa uns dies que estem estancats; baixem, però molt a poc a poc», va reconèixer ahir el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. Una possible explicació a aquest fre en la baixada del virus podria ser la variant britànica del coronaviru­s, que és més contagiosa que la de Wuhan i que ja és present en prop del 40% dels casos positius. «No crec que les eleccions del 14-F hi hagin tingut res a veure», va puntualitz­ar l’epidemiòle­g.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain