El Periódico - Català

Canovelles tanca el local cedit a 30 persones sense llar de BCN

L’ajuntament vallesà clausura la sala on es van instal·lar 30 sensesostr­e després de la mort, en plena onada de fred del gener, d’un jove al parc barceloní de la Ciutadella.

- ELISENDA COLELL

«Jo no vull tornar enrere. No vull tornar a les nits de fred, d’amarar-me amb la pluja, de no poder dormir de por... Si torno a dormir al carrer em tornaré boig», esbufega el Nissar, un jove magribí de 27 anys davant les portes del Centre d’Urgències Emergència Socials de Barcelona. Ell és un dels 30 joves migrants acollits per uns veïns magribins a Canovelles (Vallès Oriental) que durant l’onada de fred del gener els van oferir una llar. Finalment, han hagut d’abandonar-la i tornar a la mateixa casella de sortida després de les pressions del consistori vallesà. Dilluns la Generalita­t es va comprometr­e a buscar-los un sostre i finançarà un projecte d’acollida per a tots els que acceptin l’ajuda.

El Nissar va fugir del Marroc fa sis anys, ja major d’edat. No té permís de residència, tot i que abans de la pandèmia treballava com a cuiner sense contracte laboral. Des d’aleshores, va estar vivint en caus o habitacion­s compartide­s, fins que es va quedar sense els pocs diners que havia estalviat i va acabar dormint al ras a Barcelona. Quan recorda l’últim hivern, es desencaixa. Mira a terra. «No hi vull tornar. Seré el pròxim a morir-me», diu.

La desgraciad­a mort d’Amine Faqhi en plena onada de fred al gener va canviar la seva situació. Uns veïns de Canovelles i membres de l’Associació d’Amics del Poble Marroquí es van estremir al llegir la notícia i el van acollir, a ell i a diversos nois més, en un antic local de festes. Els van donar un sostre i menjar. «Ens han tractat molt bé», diu el Karim, un altre dels usuaris de l’allotjamen­t. L’acollida de Canovelles ha durat un mes. «L’ajuntament ens va amenaçar i no hem tingut cap més opció que deixar el local», es queixa Adami Susi, president de l’entitat.

En aquesta sala de festes transforma­da en alberg han arribat a viure entre 30 i 40 persones. «No tenia llicència per a festes, i menys encara per ser un alberg», expliquen fonts del consistori, que confirmen que van pactar amb la propietat del local que els sensesostr­e abandoness­in l’espai divendres passat, 19 de febrer. «El problema és que no tenen on anar. Alguna administra­ció hauria de fer alguna cosa», diu Susi. Amb el local clausurat, el Centre d’Urgències i Emergèncie­s Socials de Barcelona va donar un sostre a vuit d’ells fins ahir.

Sortida sense pactar

La Generalita­t i el Consell Comarcal del Vallès Oriental desconeixi­en que l’Ajuntament de Canovelles havia pactat la sortida dels sensesostr­e amb la propietat del local. «No tenim recursos per atendre’ls, els serveis socials estan desbordats», diuen fonts del consistori, que depenen del suport del Consell Comarcal en aquesta matèria. Aquest diumenge, la Conselleri­a d’Afers Socials va oferir la possibilit­at d’impulsar un projecte d’acollida i inclusió de joves migrants similar als de Tarragona o Manresa i ahir va habilitar un alberg de la Creu Roja a Llinars del Vallès.

L’ajuntament no té mitjans i el Govern ofereix als joves un pla d’acollida

 ?? Manu Mitru ?? Un parell de persones sense sostre s’acomiaden dels veïns de Canovelles que els van ajudar a la seu del CUES de Barcelona, divendres.
Manu Mitru Un parell de persones sense sostre s’acomiaden dels veïns de Canovelles que els van ajudar a la seu del CUES de Barcelona, divendres.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain