El Periódico - Català

Colau i PSC pacten amb ERC invertir 30 milions en plans dels districtes

L’acord, que forma part del compromís pressupost­ari del 2021, preveu ajudes directes a 83 projectes reclamats i consensuat­s amb el territori en equipament­s, espai públic, urbanisme i adquisició de patrimoni.

- NATÀLIA FARRÉ

A finals de desembre del 2020, Barcelona en Comú i el PSC, l’aliança que governa la ciutat, i el principal partit de l’oposició, ERC, van tancar un pacte que va permetre aprovar els pressupost­os municipals més abundants de la història de Barcelona: 3.200 milions d’euros per a l’exercici del 2021. Un dels punts del compromís recollia la dotació d’un fons d’inversió de 30 milions d’euros per a projectes de proximitat als districtes.

És a dir, ajudes directes a la rehabilita­ció d’equipament­s, millora de l’espai públic i l’adquisició o expropiaci­ó de peces d’interès públic pactades amb les associacio­ns de barri i els veïns. No es tractava, per tant, de grans inversions com podria ser la reforma de la Rambla, sinó d’aquelles intervenci­ons petites, necessàrie­s i llargament reivindica­des pel territori que milloren la vida quotidiana.

Trenta milions a repartir, dos per cada un dels 10 districtes de Barcelona i els 10 sobrants segons criteris de població i renda, la destinació dels quals es va revelar ahir. La concreció de l’acord va reunir l’alcaldessa Ada Colau (Barcelona en Comú) i el seu soci Jaume Collboni (PSC) amb el cap de l’oposició Ernest Maragall, d’ERC. El moment va servir per presumir sobre la capacitat d’arribar a acords entre diferents formacions polítiques en temps de sotsobre econòmic i social (i també polític).

Imatge simbòlica

I, com era d’esperar, la fotografia dels tres protagonis­tes ha servit també per especular sobre possibles pactes a l’altre costat de la plaça de Sant Jaume. Pilotes fora, fins que la insistènci­a del significat d’una imatge que evidencia l’acord (municipal) entre Comuns, el PSC i ERC, ha fet sortir el Maragall més rotund: «Perquè quedi, una vegada més, repetidame­nt, sostenidam­ent i definitiva­ment clar: no hi ha un acord possible d’aquest tipus per al Govern de Catalunya». Punt.

Aclarit el gest, es va desgranar el futur d’una part important de l’import que té entre les inversions més destacades 11,5 milions destinats a millorar equipament­s ja existents; 4,8 milions a implementa­r nous carrils bici; 6,1 en urbanitzac­ió i pacificaci­ó de carrers; i 2,9 milions que es dedicaran a la compra d’immobles i locals per aixecar nous equipament­s i incentivar la reactivaci­ó econòmica, cultural i social de la ciutat.

Tot pactat i reclamat des del territori. I molt amb projectes d’execució que no preveuen l’obra en aquesta partida, però que l’ajuntament promet que s’abordaran en un futur. «Les primeres fases impliquen objectivam­ent un compromís de continuïta­t», es va assegurar. És el cas del ruïnós Hivernacle del parc de la Ciutadella: la inversió actual contempla la primera fase per a la recuperaci­ó, però no l’import per a la total i necessària restauraci­ó. D’altres, se’n contempla el principi i el final el 2021, com el projecte d’obrir un nou carril bici des del parc de Cervantes fins al Palau Reial per continuar amb la visió metropolit­ana de connectivi­tat amb Esplugues de Llobregat.

En total són 83 projectes repartits per tota la ciutat però no d’una manera igual. «No és una inversió uniforme perquè la ciutat no és uniforme, hi ha desigualta­ts. S’han prioritzat districtes que considerem que tenen deficiènci­es en inversions, però tots els districtes tenen dos milions d’euros garantits». Paraula d’alcaldessa.

Nou Barris, el més afavorit

D’aquesta manera, Nou Barris i Sant Martí són els districtes amb més pressupost, amb 3,7 i 3,5 milions, respectiva­ment; i Sarrià-Sant Gervasi el que menys rep amb poc més de dos milions. Sants-Montjuïc presenta només tres projectes pels 18 de Sant Andreu, tot i que l’import invertit serà similar als dos districtes (3,2 i 3,1 milions). Com a curiositat­s: el projecte més modest, els 8.000 euros que costarà redactar el projecte executiu per renovar i adaptar a les persones amb discapacit­at l’espai de jocs infantils de la plaça Rom Cremat; i el més ambiciós, els 1,6 milions que el consistori preveu invertir en l’adquisició de locals al carrer de Blai, Jardins Mediterràn­ia i Creu Coberta per posar-los a disposició del comerç de proximitat del districte de Sants-Montjuïc.

 ?? Ricard Cugat ?? Ernest Maragall, Ada Colau i Jaume Collboni, ahir a l’Ajuntament de Barcelona.
Ricard Cugat Ernest Maragall, Ada Colau i Jaume Collboni, ahir a l’Ajuntament de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain