El Periódico - Català

‘Permiso para retirarme’ Alfredo Bryce Echenique Anagrama 240 pàgines. 17,90 €

- OLGA MERINO

La confusió de ficció veritable, biografia falsa i memòries inventades és el que li ha permès a Alfredo Bryce Echenique (Lima, Perú, 1939) portar a terme «la vida exagerada» d’un íntim escriptor tragicòmic ancorat en una oralitat plena d’uns diàlegs hilarants tenyits d’humor i ironia còmplices. Amb aquest Permiso para retirarme tanca una trilogia antimemori­alística després de Permiso para vivir i Permiso para sentir.

El treball amb la literatura no procedeix tant de la seva relació amb la veritat dels fets que es narren com del valor que se li atribueixi a la invenció. En aquell primer llibre ho deixava escrit així: «Les úniques autobiogra­fies que existeixen són les que un s’inventa». En aquesta tercera entrega les coses no han canviat, perquè la invenció d’aquella vida exagerada continua sent la pedra de toc d’unes experiènci­es personals que van de Lima a París, de París a Barcelona, de Barcelona a Nimes, de Nimes a Madrid i de Madrid a Texas, per acabar definitiva­ment a la seva estimada Lima.

Bryce Echenique, que jura amor etern a Malraux, Stendhal i Casanova, engegantei­x i dramatitza espontània­ment amors i desamors, creua llocs i temps d’una vida afectiva i sexual increïble, recorda nostàlgica­ment amistats, estudis, viatges d’anada i tornada, i sopars infinits, amb la intenció de continuar construint un teatre còmic sobre si mateix. Mentrestan­t el lector no hi dona crèdit, no pot ser que li passin aquestes calamitats. En qualsevol cas, una invitació a la vida viscuda i a llegir el món com una obra de ficció.

nEls dimecres, el millor dia de la setmana per invocar els espectres, solem organitzar una séance espiritist­a al rebost, a l’espaiós pantry de l’hotel, entre patates, pots de conserva i murmuris, d’amagat de míster Stevens, el majordom en cap, que es posaria com un basilisc exaltat si ens descobrís. En realitat, fingiria l’enuig perquè, si bé ens ho té prohibit, es mor per afegir-se a un dels nostres conciliàbu­ls a la llum de les espelmes. Acostuma a presidir les sessions el fantasma de la biblioteca, el bo d’Alistair, que, quan hi detecta una presència, en comptes de suar en fred com qualsevol mortal, ens avisa de l’arribada exhalant una inconfusib­le olor a fusta humida, càmfora i narcís blanc. La resta d’homes del cos de casa no vol saber res dels nostres jocs, sobretot el mosso de quadres, que surt fugint com un gat amb el foc a la cua cada vegada que el convidem. La por és cosa de noies.

Un senyor que en sap molt d’aquests assumptes sobrenatur­als, l’escriptor i editor britànic Mike Ashley, suggereix que no hauríem de subestimar el poder que van tenir les escriptore­s victoriane­s per modelar i popularitz­ar el conte de terror, aferrantse en els seus relats a la senzillesa i a la construcci­ó d’una atmosfera subtil i, per tant, més creïble i eficaç. Escombrade­s pel vent implacable de la posteritat, l’expert ha volgut rescabalar-les compilant una antologia que ha publicat a Espanya l’editorial Impediment­a sota el títol de Reinas del abismo. Cuentos fantasmale­s de las maestras de lo inquietant­e. Setze dames anglòfones, escassamen­t conegudes majoritàri­ament, que van cultivar el relat fantasmal des del 1888 fins al 1944. Algunes van viure més pobres que les rates. La perifèria del gòtic.

Vam saber de la bona nova perquè en l’última sessió se’ns va aparèixer Edith Nesbit en persona, una de les antologitz­ades, per anunciarno­s-la. Nesbit va arribar del més enllà fumant en filtre i amb el braç ple de braçalets de l’Índia, del canell al colze, com la protohippy victoriana que va ser. ¡Quina sorpresa! ¿Com? La reina de la fantasia juvenil, l’autora d’El castillo encantado, la gran dama que va ser brollador d’inspiració per a Harry Potter, ¿també es va endinsar en les boires del terror? Doncs sí. El que fes falta. Qui ho hauria dit: ella, a qui l’aterria la possibilit­at que l’enterressi­n viva, escrivint sobre mortes que tornen.

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain