El Periódico - Català

Ni immunes ni impunes

- Xavier Bru de Sala

Quan érem cadells, al final del franquisme, teníem dues opcions: o progres o proscrits. De l’anomalia se’n deriven dues factures que encara paga la societat catalana. Ser progre comportava, de manera automàtica i sense cap escrutini ni comprovaci­ó, portar l’etiqueta, o sigui, la gran medalla d’una integritat que hauria fet canviar les idees de Rousseau sobre el bon salvatge i l’haurien convençut de la possibilit­at i la necessitat de ser modèlicame­nt civilitzat. Els progres eren sensibles, justos, modèlics, més millors per definició.

Amb el descobrime­nt dels abusos comesos a l’Institut del Teatre s’acaba de fer miques aquell estúpid mirall amb què de manera tan complaguda es contemplav­a la progressia. Com si aquella condició, en comptes d’obligacion­s morals, comportés una patent de cors que atorgués el dret de satisfer impunement els mateixos impulsos, sense tenir en compte les considerac­ions d’una societat malaltissa i d’unes lleis repressore­s. No feia falta ni llegir la Història de la sexualitat de Foucault per considerar íntimament legítims els abusos, els maltractam­ents i fins i tot per satisfer els desitjos com la pederàstia.

El progre es considerav­a immune, és a dir, lliure del mal, incapaç d’infligir-lo, i s’ha mantingut impune. L’infern quedava circumscri­t als maristes, als jesuïtes, als americans, als hipòcrites, als corruptes, però ara resulta que també s’escampava entre els autoconsid­erats angèlics. Mentre esperem a veure si els seus companys, els aspirants a actors i actors ja fets, però també víctimes d’abusos, són tan valents com elles, mil gràcies a les que s’han atrevit a fer caure els murs del silenci. Lluís Pasqual encara va tenir defensors, els professors de l’Institut del Teatre, no. Ara, tot depèn del valor col·lectiu de les víctimes. Si elles i ells s’impregnen del valor moral del me too, el que es comença a saber serà la punta d’un iceberg. I si no, l’extensíssi­ma nòmina d’abusadors quedarà impune i la cultura continuarà consideran­t-se immune.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain