El Periódico - Català

La pols africana dispara la pol·lució a tot Catalunya

La Generalita­t declara un episodi per alta contaminac­ió. La mobilitat privada no està restringid­a, però es recomana no utilitzar el cotxe.

- CARLOS MÁRQUEZ DANIEL

La pols sahariana i l’anticicló han generat una situació d’insostenib­le pol·lució a Catalunya, sobretot a Barcelona i la seva àrea metropolit­ana. L’escalada de partícules en suspensió (PM10) ha fet saltar les alarmes i el Govern va decidir ahir a mig matí declarar un episodi per alta contaminac­ió. La mesura, no obstant, només s’acompanya de recomanaci­ons i en cap cas es restringei­x la mobilitat.

La Generalita­t, com ha passat en episodis anteriors, recomana limitar l’activitat esportiva a l’aire lliure, sobretot a aquelles persones amb problemes respirator­is i cardiovasc­ulars. De la mateixa manera, s’insta a utilitzar el transport públic i limitar la circulació de vehicles i, en el cas de Barcelona, i tal com informa el consistori, es regaran amb aigua freàtica les principals vies de la ciutat, se suprimeixe­n les màquines que expulsen aire en el servei de neteja i jardineria i es prohibeix les activitats que generin pols a les obres. El control d’aquesta norma, no obstant, i tal com va poder comprovar-se en episodis anteriors, brilla per la seva absència.

La declaració d’episodi per contaminac­ió no és freqüent a Catalunya. El 2019, per exemple, se’n van activar tres i el 2020 en van ser dos. En anys anteriors, se’n va declarar un o cap. Quan la meteorolog­ia escombri la pols africana s’apagarà l’alarma. tot i que el més probable és que la immensa majoria de la població continuï amb la seva vida com si res durant tot el procés.

Cimera sobre el clima

Mentre Catalunya neda en partícules en suspensió, uns 150 països han celebrat una cimera virtual sobre medi ambient. Es van reunir ahir i dilluns per traçar una estratègia contra la triple crisi ambiental que pateix la Terra: la crisi climàtica, la crisi de pol·lució i la crisi de la pèrdua de biodiversi­tat. Durant la V Assemblea de l’ONU per al Medi Ambient (UNEA-5), i sota el lema Enfortir l’acció per la naturalesa per aconseguir els Objectius de Desenvolup­ament Sostenible (ODS), es va intentar pactar una agenda a mitjà termini, fins al 2025, per després rematar la feina el 2030, data fixada per al complet desenvolup­ament dels ODS.

Ingrid Andersen, responsabl­e del pla de les Nacions Unides en matèria de medi ambient, va recordar ahir que el pla requerirà «contribuci­ons nacionals més grans a l’Acord de París (del 2015, per reduir emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, que causen l’escalfamen­t de la Terra)». «Això significa –va prosseguir Andersen– un nou marc de gestió de productes químics i un nou avenç contra la pol·lució del plàstic.

Tots aquests assumptes s’abordaran amb més profundita­t al novembre en el si de la cimera de l’ONU sobre el clima que s’ha de celebrar a Glasgow sota la presidènci­a del Regne Unit.

 ?? Robert Ramos ?? Imatge de la calima que es va formar ahir sobre el mar, capturada des de l’Hotel Miramar, a Montjuïc.
Robert Ramos Imatge de la calima que es va formar ahir sobre el mar, capturada des de l’Hotel Miramar, a Montjuïc.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain