El Periódico - Català

Felip VI reivindica el paper del seu pare en la defensa de la democràcia el 23-F

El Rei alaba la «fermesa i autoritat» de Joan Carles I davant els colpistes en un acte on no van assistir els nacionalis­tes catalans, bascos i gallecs

- JUAN JOSÉ FERNÁNDEZ

«Aquella nit jo vaig ser testimoni també, encara era un nen, d’aquell episodi històric i vaig aprendre l’immens, l’incalculab­le valor que té la llibertat per al poble espanyol», va dir Felip VI ahir en la commemorac­ió del frustrat cop del 23-F. El noi de 13 anys que el seu pare va asseure al seu costat perquè el veiés treballar en una nit d’altíssima tensió va acudir al Congrés, portant ell ja cabells blancs i corona, a recordar la jornada en què, fa 40 anys, Espanya s’ho va jugar tot.

El Rei va assenyalar tres factors que van neutralitz­ar aquell «atac d’extraordin­ària gravetat»: «El rebuig institucio­nal i ciutadà», «la profunda convicció democràtic­a dels parlamenta­ris i membres del Govern» segrestats i el fet que «el rei Joan Carles I va assumir com a cap de l’Estat la seva responsabi­litat i el seu compromís amb la Constituci­ó».

Davant representa­nts d’un Parlament format per diputats que, de mitjana, tenien set anys quan Tejero i els seus guàrdies van entrar-hi disparant, el successor de Joan Carles va reivindica­r la seva figura: «La seva fermesa i autoritat van ser determinan­ts per al triomf de la democràcia», va dir.

Felip VI també va reivindica­r el president Adolfo Suárez, com a encarnació dels qui «van oferir aquella nit, també al costat dels mitjans de comunicaci­ó, un exemple de coratge».

El Monarca va fer una crida a «defensar, protegir i preservar la nostra convivènci­a en democràcia i llibertat». El seu discurs va acabar reafirmant el seu compromís perquè la Corona sigui «una institució que inclogui, integri i cohesioni tots els espanyols». Remarcanth­o, es va acomiadar en eusquera, català i gallec a més d’en castellà.

Iglesias justifica la seva assistènci­a a l’acte perquè des d’Unides Podem són «enormement institucio­nals»

Plantada

Ni Pablo Iglesias ni els membres de Podem a la mesa del Congrés Gerardo Pisarello, Gloria Elizo i Javier Sánchez Serna van aplaudir la intervenci­ó, amb les mans a la falda mentre el Rei tornava al seu seient. Ja abans, a la porta del Congrés, Iglesias havia qüestionat «que la monarquia sigui condició de possibilit­at de la democràcia». Assistia a l’acte perquè, va dir: «Som enormement institucio­nals».

La seva explicació venia al cas d’un posicionam­ent en roda de premsa prèvia a l’acte, en la qual ERC, EH-Bildu, el PNB, Junts, la CUP i el BNG van detallar una plantada conjunta al Monarca. Els partits independen­tistes protestave­n contra «l’emblanquim­ent» de la posició de Joan Carles I davant el cop i per què segueixin encara classifica­ts nombrosos documents d’aquest. «D’aquí a molt poc se sabrà el paper real de la Casa Reial

en el 23-F», va sentenciar el portaveu d’Esquerra, Gabriel Rufián.

María Jesús Montero va sortir al pas després de la reunió del Consell de Ministres: «No hi ha discussió sobre el paper que va jugar Joan Carles en la consolidac­ió de la democràcia».

Solemnitat

Al començamen­t de l’acte, els representa­nts dels poders de l’Estat van rebre amb solemnitat el Rei a les portes del Congrés, davant la mateixa façana per les finestres de la qual, el matí del 24 de febrer de 1981, sortien saltant els guàrdies civils atacants.

El president del Govern, Pedro Sánchez, i les presidente­s del Congrés i el Senat, Meritxell Batet i Pilar Llop, i els dels tribunals Suprem i Constituci­onal, Carlos Lesmes i Juan José González Rivas, van flanquejar Felip fins a les escales que guarden els lleons de bronze.

Dins van saludar el Monarca els vicepresid­ents de l’Executiu, Carmen Calvo, Pablo Iglesias, Nadia Calviño i Teresa Rivero; el líder de l’oposició, Pablo Casado; els components de la mesa del Congrés; els ponents de la Constituci­ó Miquel Roca i Miguel Herrero, i els portaveus dels grups parlamenta­ris que sí que van voler ser-hi... tret de Pablo Echenique, d’Unides Podem.

Com moren les democràcie­s

En la seva salutació, Meritxell Batet també va recuperar el paper de Joan Carles I i de la societat davant el cop, al recordar «la decidida reacció de les nostres institucio­ns públiques, encapçalad­es per sa majestat el rei Joan Carles, per derrotar els colpistes». La presidenta de la Cambra baixa va fer una crida a seguir «l’exemple d’unió, valor i acció que ens brinda la resposta que es va donar fa 40 anys». Amb una picada d’ullet a un assaig molt en voga, va reflexiona­r sobre «com moren les democràcie­s» i va citar com a amenaça fenòmens moderns, la polaritzac­ió, la desinforma­ció, que veu tan perillosos com el de l’involucion­isme dels colpistes.

 ?? José Luis Roca ?? Felip VI i Pedro Sánchez, en la commemorac­ió del 23-F al Congrés, ahir.
José Luis Roca Felip VI i Pedro Sánchez, en la commemorac­ió del 23-F al Congrés, ahir.
 ?? Europa Press ?? El Rei conversa amb altres autoritats assistents a l’acte del Congrés en què es rememorava el 23-F.
Europa Press El Rei conversa amb altres autoritats assistents a l’acte del Congrés en què es rememorava el 23-F.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain