El Periódico - Català

Puigdemont es queda a un pas de perdre la immunitat a l’Eurocambra

> La comissió d’assumptes jurídics accepta el suplicator­i del Suprem, que ara haurà de ser ratificat al març pel ple del Parlament

- SILVIA MARTINEZ

La tramitació del suplicator­i de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí va superar el seu primer filtre ahir amb l’aprovació a la comissió d’assumptes jurídics del Parlament Europeu de l’informe que recomana aixecar-los la immunitat. El document, el ponent del qual és l’ultraconse­rvador búlgar Angel Dhambazki, va rebre 15 vots a favor, vuit en contra i dues abstencion­s, segons va anunciar el president de la comissió, Adrián Vázquez (Ciutadans).

El següent pas serà la decisió final en el ple de l’Eurocambra durant la sessió plenària que començarà el 8 de març vinent. Si s’aprova –es requereix una majoria simple–, suposarà la retirada de la immunitat parlamentà­ria i la reactivaci­ó de l’euroordre contra l’expresiden­t.

L’extradició

«Els eurodiputa­ts no perden el seu estatus d’eurodiputa­ts. Simplement el que fa el procedimen­t d’immunitat quan s’aixeca és que el Parlament, si és ratificat en ple, dona la notificaci­ó a l’Estat membre que aquests eurodiputa­ts poden ser o investigat­s o portats a judici», va explicar Vázquez sobre la situació dels tres polítics si el ple ratifica la recomanaci­ó. És a dir, tot i que no perdran la seva condició d’eurodiputa­ts, el suport permetrà al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena reactivar els procedimen­ts d’extradició que van quedar congelats a Bèlgica i a Escòcia quan van ser designats eurodiputa­ts.

Un procés que, d’acord amb el precedent establert el 7 de gener en el cas de l’exconselle­r de Cultura Lluís Puig, podria oferir sorpreses. El Tribunal d’Apel·lacions de Brussel·les ja va rebutjar l’entrega a Espanya de Puig. Els arguments són els que van esgrimir els tres eurodiputa­ts de JxCat a l’audiència del gener en la comissió d’assumptes jurídics. És a dir, que el Suprem no és l’òrgan competent per jutjar-los en relació amb l’1-O i que existeix risc de vulneració del dret a la presumpció d’innocència, segons van explicar fonts de la defensa.

Aquests arguments no han arrelat i s’han imposat les tesis del ponent: que els fets pels quals es demana el suplicator­i van tenir lloc abans que fossin eurodiputa­ts i, per tant, no tenen cap relació amb la seva activitat com a membres del Parlament Europeu. El resultat de la votació, de caràcter secret, va ser «avalat per una majoria més que suficient de membres de la comissió i tot fa entreveure que serà una cosa similar el que passarà en el pròxim ple del Parlament Europeu», va valorar l’eurodiputa­t socialista Iban García del Blanco.

 ?? Stephanie Lecocq / Efe ?? L’expresiden­t de la Generalita­t Carles Puigdemont, el 14 de gener, al Parlament Europeu.
Stephanie Lecocq / Efe L’expresiden­t de la Generalita­t Carles Puigdemont, el 14 de gener, al Parlament Europeu.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain