El Periódico - Català

331 narcopisos desmantell­ats a Ciutat Vella des de l’any 2017

La policia tanca l’últim gran supermerca­t de la droga que quedava actiu al Raval de Barcelona

- HELENA LÓPEZ Barcelona

Ahir dimarts un important dispositiu de la Guàrdia Urbana va desallotja­r el número 14 del carrer de Príncep de Viana, al barri del Raval, a Barcelona, l’última gran narcofinca del districte de Ciutat Vella, on s’han comès abusos sexuals, un homicidi i sobredosis mortals en els últims tres anys. Un infern de portes endins per a les persones que per una raó o una altra es veien obligades a malviurehi, amb unes conseqüènc­ies que també es patien de portes enfora, per a malson dels veïns, que no es cansaven de denunciar la situació.

En el moment de l’entrada de la Guàrdia Urbana i els serveis socials municipals a l’edifici, a les vuit del matí, hi havia 43 persones a l’interior de les diferents vivendes, una d’elles menor d’edat, que va ser derivada als serveis específics. Sobre dos dels ocupants hi havia una ordre de recerca i captura, de manera que van ser detinguts i a la resta se’ls va oferir un allotjamen­t temporal en un recurs municipal i entrar en el circuit dels serveis socials.

El jutge havia donat llum verda al consistori per desallotja­r l’edifici després que aquest li entregués un informe dels bombers en què es constatava la situació d’infrahabit­atge i insalubrit­at en la qual es troba l’edifici, a la fi tapiat després d’un operatiu policial que va transcórre­r de forma tranquil·la.

L’Ajuntament de Barcelona havia comunicat el 23 de desembre de l’any passat a les persones que ocupaven l’edifici, propietat del fons d’inversió nordameric­à Cerberus (un dels més importants del món), que havien d’abandonar el bloc per una qüestió de seguretat, després de la inspecció de l’edifici i la redacció d’aquest informe tècnic, que concloïa que viure allà era molt perillós per als seus habitants, atesa la situació deficient en què es troba l’edifici (tot i que era obvi que no només per això). Just dos mesos després de comunicar-ho per primera vegada, la policia municipal va efectuar el desallotja­ment.

Visita amb la propietat

Al mes de novembre, la regidora de Vivenda, Lucía Martín, i el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, van acompanyar els representa­nts de la propietat a visitar el deplorable

estat de la finca «amb l’objectiu que es responsabi­litzin del dany causat i es disposi a reparar-lo, cedint almenys part de les vivendes a la borsa municipal de lloguer social», van assenyalar després d’aquella visita els dos regidors, que ahir també van acudir al lloc des de primera hora.

Hores després, a la porta de la finca acabada de desallotja­r, Martín no va dubtar a assenyalar que s’ha arribat a aquesta situació de degradació a causa de la inacció de la propietat. «L’expedient d’infrahabit­atge entregat al jutge ens ha permès desallotja­r i donar-li sis mesos a la propietat perquè rehabiliti la finca, que es troba en situació d’insalubrit­at. Si en sis mesos no ho ha fet, no la podrà ni llogar ni vendre. Insistim a demanar a Cerberus que cedeixi aquests pisos a la borsa de lloguer munici

pal per poder llogar-los a preus assequible­s», va afirmar la regidora de Vivienda, que va afegir que li han donat un mes a la propietat perquè presenti al consistori una proposta d’actuació i que si no ho fa iniciaran un expedient sancionado­r.

Bombolla de misèria

Aquesta bombolla de misèria en ple centre de Barcelona, en una finca règia a dos passos del mercat de Sant Antoni, havia sobreviscu­t a diverses operacions policials per part dels Mossos d’Esquadra, per a desesperac­ió dels habitants del barri. La policia entrava amb ordre judicial en un pis en concret, però com que la resta de la finca quedava ocupada per traficants, al cap de poc temps el tornaven a obrir. Aquesta és la primera vegada que es desallotja l’edifici sencer, cosa que dona esperances al veïnat que sigui la definitiva.

Fa anys que els veïns del barri, organitzat­s en combatives plataforme­s com Acció Raval, assenyalen el que als seus ulls és clarament l’arrel del problema: «La deixadesa de les propietats, a les quals els interessa que els pisos es degradin per vendre’ls a millor preu i treure’n el màxim benefici, sense importar-los el sofriment dels veïns, que els quedem massa lluny», diu el portaveu veïnal Ángel Cordero.

El regidor de Ciutat

Vella, Jordi Rabassa,

també va recordar des de la porta de la finca que la propietat d’aquesta ha anat variant al cap dels anys –és el que el sector immobiliar­i anomena un actiu– i que s’ha hagut d’anar a buscar l’Ajuntament de Barcelona cada vegada perquè es fes responsabl­e del que hi passava «en vista de la insensibil­itat que han tingut amb els veïns durant tots aquests anys». «Confiem que aquest desallotja­ment canviï l’actitud de la propietat», va afegir.

La situació de Príncep de Viana, 14, suposava un contratemp­s no només pels problemes de convivènci­a i la por que sentien els veïns i les moltes persones que passen per allà –és just darrere del Taller de Músics– sinó també per a les persones que durant aquests anys hi han acudit a comprar i consumir droga, ja que és el lloc més insegur per fer-ho, no únicament per les pèssimes condicions higiènique­s.

En aquesta autèntica finca dels horrors també s’han denunciat abusos sexuals comesos per part de traficants. Segons el relat dels veïns, no eren poques les consumidor­es que acudien a buscar una dosi que també «es prostituïe­n» per poder vèncer la síndrome d’abstinènci­a. Dones violades, ja que no estaven en condicions de

negociar res.

 ??  ??
 ??  ?? Imatge de l’edifici desallotja­t al carrer de Príncep de Viana, 14, al barri del Raval, ahir a la tarda.
Imatge de l’edifici desallotja­t al carrer de Príncep de Viana, 14, al barri del Raval, ahir a la tarda.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain