El Periódico - Català

Sanitat reclama a les autonomies un pla comú per a Setmana Santa

El primer cas de coronaviru­s, una dona italiana resident a Barcelona, es va detectar a l’Hospital Clínic. Des de llavors, el centre ha atès 7.000 pacients.

- BEATRIZ PÉREZ

Feia un any ahir, l’Hospital Clínic de Barcelona detectava el primer positiu de coronaviru­s de tot Catalunya. Era el quart d’Espanya, tot i que el primer de la Península, ja que els altres tres s’havien detectat a les illes Canàries. L’Agència de Salut Pública (Aspcat), el secretari del qual era llavors Joan Guix (que va dimitir al maig i va passar a ser substituït al juliol per Josep Maria Argimon), informava d’aquest primer cas els mitjans de comunicaci­ó l’endemà, el 25 de febrer: fa avui just un any. Es tractava d’una dona italiana de 36 anys, resident a Barcelona i que havia viatjat al nord del seu país natal, llavors la zona d’Europa més colpejada pel virus.

La dona estava «bé», patia un procés similar al gripal. «Hem contactata­mb unes 25persones pròximes a ella, i les hem sotmès a una quarantena domiciliàr­ia durant 14 dies. Són persones sanes que estan en aïllament», deia Guix. «El 80% dels casos de coronaviru­s són lleus. Un 15% són greus. I un 2%, crítics. És molt similar a la síndrome gripal. En el moment actual estem fent aquest seguiment perquè l’objectiu és contenir el virus», afegia. El Clínic era en aquell moment l’hospital que centralitz­ava els possibles casos de coronaviru­s que apareguess­in a Catalunya. Molt pocs van intuir el que vindria després.

«Cap de nosaltres pensava que després d’aquell primer cas el nostre hospital atendria 7.000 malalts amb Covid-19. 4.000 d’ells van ingressar en el centre, mil van estar en ucis i, per desgràcia, més de 400 van morir», va informar ahir, un any després, el director mèdic de l’Hospital Clínic, Antoni Castells, en una roda de premsa sobre l’aniversari de la pandèmia a Catalunya. Al llarg d’aquest any, com tots els hospitals, el Clínic s’ha «transforma­t». Al pic de la primera onada va duplicar el nombre de llits uci i tres quartes parts del centre van estar dedicades a malalts amb Covid-19.

«No som herois»

«La primera onada va ser difícil per la seva magnitud. La segona, per intentar conjugar l’activitat Covid amb la no Covid. En la tercera hi va haver una mica de tot: es va barrejar el cansament dels sanitaris amb l’esperança de la vacuna», va afegir Castells. Al seu costat, la directora infermera del Clínic, Gemma Martínez, va destacar la soledat dels pacients ingressats, contra la qual els sanitaris han intentat «lluitar». «No som herois, som persones i profession­als», va dir.

La roda de premsa va comptar amb la presència del vicepresid­ent en funcions de la Generalita­t, Pere Aragonès, i la consellera de Salut, Alba Vergés. Aragonès va destacar que cada vegada les onades del virus són superades amb «menys morts» i «mesures

precises», tot i que l’arribada de «noves variants» recorda que no es pot «abaixar la guàrdia». «La Covid-19 era llavors una malaltia rara per a la qual el sistema sanitari no estava preparat. Hem fet

un esforç titànic en tots els nivells. Tots hem adaptat les nostres vides a una lògica pandèmica», va dir Aragonès.

Per la seva banda, Vergés va destacar que Catalunya ha aconseguit «triplicar» els llits ucis a tot el territori, que el sistema ha passat de tenir 13.000 llits convencion­als a 23.000 i, a més, s’han construït cinc hospitals satèl·lit al llarg d’aquest any.

Situació epidemiolò­gica

Catalunya va registrar ahir 1.695 nous contagis i 53 morts. Fa dies que la velocitat de transmissi­ó (Rt), que mesura el potencial creixement del virus, creix i ahir es va situar per sobre d’1, en 1,01. Així, l’epidèmia torna a estar en expansió. A més, el risc de rebrot continua pujant i està ja en els 273 punts.

Salut no parla de pujada, sinó d’«estancamen­t» en la baixada del virus. Segons Vergés, no està relacionat amb les eleccions del 14-F, com va afirmar Argimon dimarts. L’epidemiòle­g ho va atribuir més a l’arribada de la variant britànica, que és present ja en el 40% dels casos positius de Catalunya i és més contagiosa.

 ??  ?? Avis vacunats, al teatre
Nombroses persones grans ingressade­s en centres geriàtrics de Madrid i que ja han sigut vacunades contra la Covid van assistir ahir a una funció especial organitzad­a pel teatre EDP Gran Vía. José Luis Roca
Avis vacunats, al teatre Nombroses persones grans ingressade­s en centres geriàtrics de Madrid i que ja han sigut vacunades contra la Covid van assistir ahir a una funció especial organitzad­a pel teatre EDP Gran Vía. José Luis Roca
 ??  ?? Una uci amb pacients amb Covid-19 a l’Hospital Clínic, el 22 d’octubre passat, durant la segona onada.
Una uci amb pacients amb Covid-19 a l’Hospital Clínic, el 22 d’octubre passat, durant la segona onada.
 ??  ??
 ?? Manu Mitru ?? Aplaudimen­ts reivindica­tius dels sanitaris del Clínic, el 12 de maig del 2020.
Manu Mitru Aplaudimen­ts reivindica­tius dels sanitaris del Clínic, el 12 de maig del 2020.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain