El Periódico - Català

Bárcenas diu que va entregar a Aguirre 60.000 € d’un constructo­r

L’extresorer declara que una donació així no era altruista ja que «obria portes» L’expresiden­ta madrilenya anuncia una querella

- ÁNGELES VÁZQUEZ

L’extresorer del PP Luis Bárcenas no defraudat en la seva declaració davant el jutge Manuel GarcíaCast­ellón i va disparar contra la presa més cobejada del cas Púnica: l’expresiden­ta madrilenya Esperanza Aguirre. Segons el seu testimoni, ell mateix i qui era el seu cap a la tresoreria del partit, el difunt Álvaro Lapuerta, li van entregar un sobre amb 60.000 euros d’un constructo­r, van informar fonts jurídiques. El problema és que, com ja va advertir el seu advocat en el judici de la caixa b del PP, que no té més proves que les seves pròpies paraules, cosa que se li pot tornar en contra, perquè poc després d’acabada la compareixe­nça l’expresiden­ta va anunciar que es querellari­a contra ell per fals testimoni.

Bárcenas, que va dir que no recorda amb exactitud si havia sigut el 2007 o el 2008, ha explicat al jutge que els diners procedien de la constructo­ra Ploder, el president del qual en aquell moment, Luis Gálvez, ja apareixia entre els empresaris que van realitzar donacions al PP, segons les anotacions manuscrite­s que l’extresorer havia registrat amb les entrades i sortides de diner negre del partit. Va ser Gálvez qui va indicar la quantitat que va entregar; els tresorers no ho van explicar, però pel gruix del sobre Bárcenas calcula que hi devia haver bitllets de 500 euros. Va assenyalar que una donació per aquesta quantitat «no és altruista», perquè, tot i que ignorava si implicava una adjudicaci­ó concreta, servia per «obrir portes».

Justificac­ió

No va tenir més contacte amb Aguirre quant al finançamen­t del partit a Madrid. Ho va justificar que cada estructura regional té el seu propi sistema de finançamen­t i havia de ser autosufici­ent. En el cas de Madrid se n’ocupava el seu gerent, llavors Beltrán Gutiérrez, ja imputat, l’organitzac­ió del qual va elogiar Bárcenas, tot i que va assegurar que actuava per mandat de la presidenta Aguirre i de qui va ser secretari general del PP de Madrid.

Per aquest càrrec han desfilat en els últims anys, entre d’altres, l’expresiden­t madrileny Ignacio González i l’exconselle­r de Justícia Francisco Granados. L’advocat d’aquest últim, Javier Vasallo, va demanar que es canviés la condició de Bárcenas de testimoni a imputat, cosa que va rebutjar el magistrat.

A causa d’aquesta estructura, les referèncie­s de Bárcenas al finançamen­t madrileny són puntuals, però rellevants. En aquest sentit, va relacionar directamen­t la fundació Fundescam amb el finançamen­t il·legal del partit a l’explicar que es va crear a instàncies d’un altre dels exsecretar­is generals del partit a Madrid, Ricardo Romero de Tejada, i l’expresiden­t del Senat Pío García Escudero per poder rebre la donació que la CEOE els havia comunicat que tenia previst efectuar al PP madrileny. Va afirmar que només la patronal madrilenya podia fer donacions directes al partit regional.

L’extresorer va atribuir el 90% de donacions a constructo­rs, tot i que va refusar citar-los i tot just ho va fer amb José Miguel Villar Mir, d’OHL i Grup Villar Mir, un dels beneficiar­is del partit. Davant el jutge el va situar, a més, en un parell de dinars amb García Escudero.

Bárcenas, que ja va comunicar a l’Audiència Nacional que posava a la seva disposició els 22 milions d’euros que tenia bloquejats a Suïssa, podrà disfrutar ben aviat de permisos. La junta de tractament de la presó de Soto del Real ha proposat per a ell dos de sis dies, cosa que des del PP va ser contestat amb un tuit amb el següent text «pacta

sunt servanda» (el pactat obliga). El permís, que ha de ser avalat pel jutge central de Vigilància Penitencià­ria, no hauria de plantejar gaire problema, perquè ja ha complert quatre anys i mig i el seu compliment màxim s’ha fixat en 12 anys, pel triple del delicte més greu pel qual se’l va condemnar.

 ?? José Luis Roca ?? Bárcenas, extresorer del PP.
José Luis Roca Bárcenas, extresorer del PP.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain