El Periódico - Català

Els negocis en crisi diuen que el suport «arriba tard»

> Dos de cada tres autònoms treballen subjectes a algun tipus de restricció

- GABRIEL UBIETO SARA LEDO

L’organitzac­ió d’autònoms ATA va aplaudir ahir l’anunci del president del Govern, Pedro Sánchez. «Benvingut l’anunci, arriba tard, però benvingut sigui», va declarar en roda de premsa el president d’ATA, Lorenzo Amor. En una línia similar, els sectors de turisme, comerç i hostaleria, els més tocats per aquesta crisi, es van apressar a afirmar que les ajudes han de ser «directes» i «immediates.

La injecció d’ajudes directes ha sigut una demanda transversa­l de les organitzac­ions empresaria­ls davant les pèrdues acumulades que arrossega el sector pels tancaments i la falta de demanda. Segons les estimacion­s d’ATA, cada autònom ha perdut de mitjana 21.000 euros després de gairebé un any de pandèmia. Això, per al conjunt dels 3,2 milions d’afiliats al Règim Especial de Treballado­rs Autònoms (RETA) suma 70.000 milions.

«És necessari que es posin en marxa ajudes directes, ja anem tard. [...] Hi ha un esgotament psicològic, econòmic i financer» entre el col·lectiu d’autònoms, va denunciar el president d’ATA. Segons les xifres del seu desè baròmetre presentat ahir, i elaborat a partir de 1.897 enquestes vàlides realitzade­s entre el 12 i el 20 de febrer, dos de cada tres autònoms estan operant actualment amb algun tipus de restricció.

I, malgrat l’ajuda de cessament d’activitat per a autònoms (que en cobreix uns 600.000, de 3,2 milions en actiu) i la cobertura dels ertos, hi ha despeses que els negocis han de continuar sufragant, com «el lloguer, els subministr­aments o el rènting», enumera el representa­nt dels autònoms.

Els sectors més afectats, turisme, comerç i hostaleria, es mostren cauts. «És el tercer macropla de recolzamen­t al turisme que se’ns explica i fins ara han sigut insuficien­ts, confiem que aquest es materialit­zi en ajudes directes a fons perdut de caràcter immediat per alleujar els problemes de tresoreria de les empreses», va dir el vicepresid­ent del lobby Exceltur, José Luis Zoreda.

Les ajudes es necessiten ara

«Si això no és així i es tracta de condonar possibles deutes, demà pot ser vàlid per a algunes mitjanes o grans empreses que puguin resistir fins a l’estiu, però les més petites no podran arribar a final de mes», afegeix. En la mateixa línia es pronuncien les agències de viatges –Confederac­ió Espanyola d’Agències de Viatges (CEAV)– i els hotelers –Confederac­ió Espanyola d’Hotels i Allotjamen­ts (Cehat)–, a l’espera de veure en què es materialit­za l’anunci. «Les empreses necessiten les ajudes ara i no continuar esperant un oferiment d’ajudes que, com ha ocorregut per part d’algunes comunitats autònomes, s’han plantejat però al final no acaben d’arribar», va afirmar el president de Cehat, Jorge Marichal. A més d’ajudes directes, els hotelers reclamen també bons turístics i exoneracio­ns d’impostos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain