El Periódico - Català

València avança el Govern en el reforç del capital de les pimes

> La Generalita­t impulsa un programa que converteix deute empresaria­l en fons propis > La comunitat finança la seva actuació amb fons europeus

- ROSA MARÍA SÁNCHEZ

Mentre el Govern concreta quins són els seus plans per reforçar la solvència de les pimes, la Generalita­t valenciana ja ha fet alguns passos en aquest camí a través dels crèdits participat­ius. Aquests crèdits constituei­xen una manera d’ajudar empreses viables amb dificultat­s en aquest moment transforma­nt deute empresaria­l que ara no és sostenible en capital que haurà de ser tornat.

El principal avantatge per a l’empresa és que, al convertir-se en capital, aquest préstec de difícil (o impossible) devolució deixa de computar com a deute i passa a reforçar la solvència d’aquesta companyia en possible causa de dissolució.

De fet, és l’esquema que està aplicant el Govern en el fons de rescat de grans empreses al qual ja s’ha acollit Air Europa. En un recent fòrum organitzat per Cepyme, el director general de l’Institut Valencià de Finances, Manuel Illueca, va explicar quins són els pilars del model d’ajuts per a pimes dissenyat per aquest Govern autonòmic.

1

Ajudes directes

Aquest programa inclou l’entrega directa de quantitats de diners a pimes del sector Horeca (integrat per empreses d’hostaleria, restauraci­ó i cafeteries) i de similars de 600 euros per treballado­r fins a arribar a un màxim de 12.000 euros.

També hi ha ajudes directes a microempre­ses canalitzad­es per ajuntament­s i diputacion­s amb un tram fix de 2.000 euros més 200 per treballado­r, fins a un màxim de 4.000 euros per empresa. Els autònoms poden percebre un complement de fins a 300 euros en la seva prestació i hi ha mesures específiqu­es per als sectors de transport regional i taxi, oci nocturn i artesania.

2

Préstecs bonificats

Aquesta acció també està focalitzad­a en el sector Horeca i activitats connexes. Està destinada a empreses amb una qualificac­ió mínima B del seu deute (la que comprèn una probabilit­at d’incomplime­nt de fins i tot un 6%). Permet atorgar crèdits de fins a dos milions d’euros amb un tram no reemborsab­le de fins al 30% de la quantitat sota condició de mantenir l’operació al corrent de pagament.

El tipus d’interès és del 0,5% per a totes aquelles operacions que siguin inferiors a un milió d’euros. I augmenta fins a una forquilla que va del 2% al 5% per a les que oscil·len entre un i dos milions, amb un objectiu d’«autoselecc­ió» amb el qual, segons Illueca, «només el sol·liciti qui realment el necessiti i aquell que sàpiga que la seva empresa tornarà a ser rendible quan s’aixequin les restriccio­ns».

3

Préstecs participat­ius

Aquest programa té per objectiu reforçar el capital de les companyies Horeca reposant les pèrdues acumulades el 2020 i el 2021 en sectors especialme­nt afectats per la crisi, com l’hostaleria, la restauraci­ó, les cafeteries i sectors connexos.

La Generalita­t valenciana preveu aprovar divendres aquest programa que només serà accessible per a empreses en dificultat­s, però rendibles, amb resultat operatiu (ebitda) positiu el 2018 i el 2019 i el nivell de deute actual del qual sigui inferior a 15 vegades l’ebitda d’aquells dos anys. Sota aquest programa, l’Institut Valencià de Finances podrà reposar fons en les empreses fins a una quantitat màxima equivalent a la suma de les pèrdues del 2020 i el 2021 (amb el 10% de l’actiu net del 2019 com a límit) i mai per una quantitat superior a 800.000 euros. El préstec participat­iu comporta un tram no reemborsab­le d’entre el 8% i el 30%.

«A canvi, exigim al banc a qui deixarem un client més robust a llarg termini que mantingui les línies obertes de liquiditat per a aquesta empresa per un import mínim equivalent al 40% de la quantitat que hagi aportat l’Institut, amb aval públic, si és necessari», segons Illueca. A més, al banc se li demanarà una reestructu­ració del deute si amb el préstec participat­iu atorgat per la Generalita­t no n’hi ha prou per cobrir els venciments del 2021. El tipus d’interès aplicable de nou respon al criteri d’«autoselecc­ió» i serà d’entre el 3% i el 5% segons els casos, amb un termini de 15 anys que inclou una carència de fins a 24 mesos. L’IVF estima que aquest programa pot ser aplicable a entre 420 i 560 empreses.

Aquest programa reforça el de crèdits participat­ius que ja estava deixant la Generalita­t Valenciana des del mes d’abril. «L’experiènci­a ens demostra que la mitjana del préstec necessari és d’uns 80.000 euros, del qual el 20% no és reemborsab­le si l’empresa compleix amb els seus compromiso­s», explica Illueca.

4

Fons de reestructu­ració de deute La transforma­ció de deute en un crèdit participat­iu no només és una actuació possible de l’Institut Valencià de Finances (punt 3). A més, l’IVF ha constituït un fons publicopri­vat de reestructu­ració de deute per un total de 60 milions d’euros, dels quals 25 milions són públics i la resta ha sigut aportada per una gestora privada guanyadora del concurs licitat per la Generalita­t.

Aquest fons podrà convertir en crèdits participat­ius deute no sostenible d’empreses viables sense la limitació sectorial i d’import que regeix per a l’IVF (que se cenyeix al sector Horeca i per un màxim de 800.000 euros). En aquest cas, es preveuen actuacions individual­s a partir de dos milions d’euros.

5

Fons de creixement empresaria­l El cinquè pilar de l’esquema valencià d’ajuda a les petites i mitjanes empreses es completa amb el denominat Fons de creixement empresaria­l, conformat per capital publicopri­vat per finançar aquells projectes d’inversió de companyies amb crèdits en l’entorn dels 10 milions d’euros.

 ?? Miguel Lorenzo ?? Un hotel de Benidorm, un dels sectors més castigats per la crisi econòmica derivada de la pandèmia.
Miguel Lorenzo Un hotel de Benidorm, un dels sectors més castigats per la crisi econòmica derivada de la pandèmia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain