El Periódico - Català

«La gent no entendria que es rescatessi­n bancs i no pimes» |

- AGUSTÍ SALA GABRIEL UBIETO

Antoni Cañete ha guanyat amb rotunditat les eleccions a la presidènci­a de la Pimec i ha escombrat l’independen­tisme en el seu intent per reeditar l’operació Cambra a la patronal de les pimes. Aquest activista empresaria­l coneix de sobres el barco, del qual és secretari general des del 2006; una cosa que jugarà al seu favor davant el repte de pilotar la nau durant la crisi econòmica més gran en la història recent. — ¿Per què va ser tan maratonià el recompte electoral?

— Perquè el que vam viure va ser un desbordame­nt democràtic de participac­ió. Que en una institució de l’àmbit empresaria­l hi hagi hagut una participac­ió gairebé del 50% no és que sigui excepciona­l, és que és extraordin­ari. En les últimes eleccions a la Cambra de Comerç, per exemple, va passar del 2% al 4% de participac­ió del cens.

— ¿Per què creu que ha guanyat?

— Els empresaris tenen molt clar que volen ser governats per empresaris. Cal fixar-se en el que ha passat a Pimec i quina ha sigut la resposta que han donat els empresaris. Un 83% ha dit que la institució ha de treballar per al seu objecte social, que és defensar i representa­r les empreses i els autònoms, i no hi ha d’haver ingerèncie­s polítiques. Aquesta resposta va més enllà de Pimec.

— ¿Què hauria passat si s’haguessin produït aquestes ingerèncie­s?

— A l’experiènci­a em remeto i des del respecte al resultat obtingut legítimame­nt. La Cambra s’ha volgut instrument­alitzar perquè ocupés un espai que no li correspon. I hauria provocat una distorsió en una cosa tan important com la democràcia. Perquè el diàleg social es produeix en l’àmbit privat, des de la legítima defensa dels interessos de part. Que una entitat de dret públic irrompi en el diàleg social altera el rol dels agents socials.

—¿Tem una escissió independen­tista després de les eleccions?

— Ni la temo, ni em preocupa. Qui estigui a Pimec hi ha d’estar per la seva condició d’empresari, no pel que pensi. A Pimec hi té cabuda tothom que sigui un empresari, pensi el que pensi.

— ¿Com estan les pimes després de gairebé un any de pandèmia?

— De la mateixa manera que el virus afecta més la gent gran, també afecta més les empreses més petites. Hi ha errors de la primera onada que encara arrossegue­m. Els ertos i els ICOs estaven molt bé per parar el tsunami, però ara fa falta una mica més. Cal dotar les empreses d’una resiliènci­a que no tenen. No demanem que l’Administra­ció torni a les empreses la facturació perduda, només sèrum i oxigen per mantenir les seves constants vitals.

— ¿Què reclamen?

— El 2008 l’Estat va rescatar el sistema financer amb milers de milions, que en part no ha tornat. La gent no entendria que fa deu anys es rescatés els bancs i avui no es rescati les empreses. La ciutadania ha d’entendre el paper de les empreses –no dels empresaris– en l’economia. És on es crea la riquesa i el treball d’un país. Com més competitiv­a sigui una empresa, millors salaris podrà pagar i més impostos es podran pagar per fer inversió social.

— El president del Govern ha avançat que hi haurà 11.000 milions per ajudar les pimes, ¿com els hauria d’articular?

— Va en la bona direcció, és una cosa que reivindiqu­em des del setembre. Cal prendre decisions concertade­s, justes i amb especial sensibilit­at per a les empreses més petites. Les ajudes han de ser sostingude­s en el temps, si són d’un sol pagament només estarem posant un pedaç. Han de ser correspons­ables: ‘Si jo et dono liquiditat, tu no pots deixar de pagar les teves factures’. Han d’estar ben dirigides, com si fossin una vacuna, no una regadora. I, sobretot, que no es quedin en el titular. Cal donar canyes de pescar, no peixos.

— Ampliar la representa­tivitat de les pimes en àmbit estatal va ser un dels seus compromiso­s, ¿el podrà complir aquesta legislatur­a?

— Seria dolent que no fos així i seria indicatiu que no progressem adequadame­nt.

— ¿Com de diferent hauria sigut la gestió de la crisi si Pimec hagués sigut en aquestes taules del diàleg social?

— Moltíssim. Per exemple, hauríem exigit que les administra­cions paguessin en temps i forma. Cosa que hauria injectat 15.000 milions d’euros. O que els romanents dels ajuntament­s o que les grans empreses paguessin les seves factures pendents. Entre tot haurien sigut més de 100.000 milions d’euros de liquiditat.

— Gairebé deu vegades més que l’anunciat pel Govern...

— O la mateixa quantitat que l’Estat ha invertit en els ICOs [el 2020 van ser 114.000 milions]. Ningú ha fet aquest plantejame­nt, només Pimec. Perquè no hi ha una representa­ció real de les pimes a Espanya, hi ha una marca [Cepyme]. Serà una de les nostres prioritats aconseguir-la.

— ¿És possible amb aquest Govern?

— Veig bones paraules, però vull fets. Sempre dic que vivim al país del Halloween, amb més trucs que tractes. El pacte de les parts és un truc, la contractac­ió pública és un truc, la fiscalitat és un presa de pèl... i un truc. Totes aquestes mesures cal prendre-les ja i per a això necessitem estar en aquestes taules. Cada vegada tenim més empreses a les ucis... No som Alemanya, però sí que tenim recursos. El que passa és que cal saber focalitzar-los.

 ?? Ricard Cugat ?? El nou president de la patronal Pimec, Antoni Cañete.
Ricard Cugat El nou president de la patronal Pimec, Antoni Cañete.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain