El Periódico - Català

Puigdemont recorrerà si el Parlament Europeu li aixeca la immunitat

> L’expresiden­t, Comín i Ponsatí avancen que aniran al Tribunal de Justícia de la UE L’informe del suplicator­i nega persecució política

- SILVIA MARTINEZ

A Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí no els ha sorprès gens ni mica que la comissió d’assumptes jurídics recomanés aquest dilluns al ple del Parlament Europeu l’aixecament de la seva immunitat parlamentà­ria, arran del suplicator­i del Tribunal Suprem. Ja s’ho esperaven. Però insisteixe­n que, malgrat els números –15 vots a favor, vuit en contra i dues abstencion­s–, continuara­n donant la batalla i recorreran la decisió davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) si el revés es confirma durant la sessió plenària que començarà el 8 de març. «Era previsible, però no per això deixa de ser lamentable», va criticar l’expresiden­t, que va advertir que la decisió col·loca l’Eurocambra davant un dilema.

«El Parlament Europeu haurà de decidir si accepta la pressió espanyola i permet l’empresonam­ent de tres dissidents polítics que van guanyar les eleccions a Catalunya. Si s’acaba la nostra immunitat, la democràcia europea haurà marcat un precedent molt negatiu», va avisar Puigdemont en una compareixe­nça a Brussel·les en què va rebutjar que l’eventual retirada de la seva immunitat sigui el fracàs de la seva estratègia política, sinó el resultat de la pressió exercida pels partits espanyols.

«Mai hem donat una batalla per perduda. Mai», va remarcar. I va afegir que, no obstant, saben «sumar i restar» i també que hi ha una estratègia política perquè els estàndards espanyols arrossegui­n el Parlament Europeu. Ja no és la nostra missió defensar només els nostres drets, sinó impedir que el Parlament Europeu sigui arrossegat a uns estàndards que avergonyei­xen.

«Pressió descomunal»

Segons l’expresiden­t, hi ha «un objectiu compartit des del PSOE fins al feixisme de Vox, sense fissures». «Que els que som aquí anem a la presó», va concretar. El mateix missatge van transmetre els dos exconselle­rs que l’acompanyen, que van denunciar l’«ànim de persecució política» al Parlament Europeu. «Hi ha hagut una pressió descomunal que han exercit els eurodiputa­ts dels grans partits espanyols sobre els seus col·legues del comitè», va denunciar Comín. «Si el Parlament Europeu aixeca la immunitat, estarà entrant en el joc dels interessos d’Espanya, que té l’objectiu d’empresonar-nos pel que represente­m», va afegir Ponsatí, que va assumir el seu escó una vegada es va fer efectiva la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE).

Els informes de recomanaci­ó, elaborats pel búlgar Anjel Dhambazki i publicats ahir, remarquen que el cas no té relació amb la seva posició com a eurodiputa­ts i que es refereix a fets del 2017 i a un procés penal iniciat el 2018. «No es pot al·legar que el procés judicial es va iniciar amb la intenció d’entorpir la futura activitat política de Carles Puigdemont com a membre del Parlament Europeu» perquè la «seva condició de diputat» de l’Eurocambra «era encara hipotètica i futura».

El document també nega que els tres eurodiputa­ts siguin objecte de persecució política. «El Parlament no ha trobat proves de fumus persecutio­nis» com a «elements factuals que indiquin que la intenció subjacent del procedimen­t judicial pugui ser perjudicar l’activitat política d’un membre i, per tant, del Parlament Europeu».

Tot i que no donen la seva immunitat per perduda, ells asseguren que la batalla no acabarà si se’ls retira. «Continuare­m sent eurodiputa­ts l’endemà, complint les nostres obligacion­s si ens deixen», va dir Puigdemont.

 ?? Olivier Hoslet / Efe ?? Puigdemont, ahir, a la sala de premsa de l’Eurocambra, a Brussel·les.
Olivier Hoslet / Efe Puigdemont, ahir, a la sala de premsa de l’Eurocambra, a Brussel·les.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain