El Periódico - Català

El jutge manté el tercer grau als presos de l’1-O de Lledoners

La semilliber­tat té caràcter temporal, fins que es resolgui el recurs de la fiscalia contra la mesura presa per la Generalita­t

- J. G. ALBALAT

El jutge de vigilància penitencià­ria ha decidit mantenir el tercer grau als presos del procés i així ho va comunicar ahir a la presó de Lledoners on Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Raül Romeva i Josep Rull compleixen condemna. D’aquesta manera, els sis presos independen­tistes continuara­n només acudint a la presó per dormir de dilluns a dijous. La semilliber­tat té caràcter temporal, fins que es resolgui el recurs presentat per la fiscalia contra la concessió d’aquesta mesura per part de la Generalita­t. El cas de Joaquim Forn es resoldrà avui, tot i que previsible­ment anirà en el mateix sentit.

La decisió es produeix 24 hores després que el jutjat de vigilància penitencià­ria 1 de Catalunya també mantingués el règim de semilliber­tat concedit a Dolors Bassa i a Carme Forcadell, la suspensió del qual demanava la fiscalia.

En les seves sis interlocut­òries, amb idèntics arguments i que poden ser recorregud­es, el jutge, que està de suplent al jutjat de vigilància número cinc, es desmarca de la decisió de la titular d’aquest òrgan judicial, que el juliol de l’any passat va decidir suspendre el tercer grau dels presos de Lledoners a l’espera que el Tribunal Suprem (TS) es pronunciés sobre això.

En aquesta ocasió, el magistrat Mariano David García ha optat per una interpreta­ció restrictiv­a d’un article legal que, segons la fiscalia, obligaria a suspendre de forma automàtica la semilliber­tat tot just presentar el recurs. El togat afirma que el punt de vista del fiscal «xoca amb la interpreta­ció que s’ha de donar a les normes que, en definitiva, afecten drets fonamental­s»

Aquest precepte legal discutit és una disposició de la llei orgànica del Poder Judicial que estableix que els recursos contra les resolucion­s de classifica­ció penitencià­ria que impliquin una excarcerac­ió tenen efectes suspensius en els supòsits de delictes greus, per evitar sortides «sense intervenci­ó de l’òrgan jurisdicci­onal». Però per al togat, aquesta suspensió només s’ha d’aplicar quan s’impugnin resolucion­s del jutjat de vigilància, no les administra­tives, com les de la Generalita­t. En el cas dels líders independen­tistes, quan el recurs sigui d’apel·lació davant el TS.

 ?? Jordi Cotrina ?? Junqueras, Turull, Forn, Romeva i Rull, en un acte a Barcelona.
Jordi Cotrina Junqueras, Turull, Forn, Romeva i Rull, en un acte a Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain